Samhälle (sociologi)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
En fotbollspublik. Deltagarna vid fotbollsmatcher består typiskt sett av en mängd individer från samma samhälle.

Ett samhälle är en grupp av människor som förenas av ett nätverk av sociala relationer med viss varaktighet och kontinuitet. Ett samhälle är territoriellt avgränsat och individerna i samhället delar gemensamma institutioner samt, i högre eller lägre grad, en gemensam kultur och tradition. Ett samhälle överlever sina samhällsmedlemmar och reproducerar sig självt.[1]

Ett samhälle kan mer förenklat beskrivas som en ekonomisk, social och industriell infrastruktur. Ett samhälle kan utgöras av en enskild etnisk grupp, såsom etniska svenskar eller av en nation såsom Sverige. Det kan också utgöras av mer heterogena stater såsom Indien eller i lösare mening av en bredare kulturell grupp såsom Västerländska samhällen.

Samhällen studeras inom samhällsvetenskapens olika ämnen. Särskilt sociologi intresserar sig för de strukturerade relationer som ett helt samhälle omfattar.

Etymologi[redigera | redigera wikitext]

Samhälle har utvecklats från sammanhällde eller samhälde, i sin tur från fornsvenskans samhäld. Det svenska ordet samhälle härrör från det latinska societas, vilket betyder "sällskap" eller "förbund" och kommer från socius som betyder "följeslagare", "kamrat" eller "partner". Det latinska ordet är sannolikt relaterat till verbet sequor, "att följa", och kan från början ha betytt "följeslagare".

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Nationalencyklopedin, uppslagsord "samhälle", band 16, sid 226.