Sankt Lars sjukhus

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Sankt Lars sjukhus, före 1931 Lunds hospital, var ett mentalsjukhusSankt Lars-området i Lund.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Lunds hospital invigdes 1879 och fram till 1910 fanns även Lunds asyl för de patienter som ansågs obotliga. Hospitalet tillbyggdes 1929 med ett centralblock och byggnader för vård av barn och ungdomar. En statlig rättspsykiatrisk klinik fanns 1971-1991. Under sin blomstringsperiod utgjorde S:t Lars ett helt samhälle för sig i Lund. Många kulturpersonligheter har suttit här i perioder, till exempel specialisten på persisk poesi Eric Hermelin och konstnären Carl Fredrik Hill. I takt med att den psykiatriska vården decentraliserades avskaffades de jättelika mentalsjukhusen, som bl.a. ansågs befrämja hospitalisering.

Idag finns fortfarande många sjukvårdsinrättningar, såsom vårdcentral, apotek och psykiatrisk akutmottagning, på Sankt Lars samt även ett ungdomshem och LVM-boende, men många av det tidigare mentalsjukhusets byggnader fyller idag andra funktioner, såsom skola. Patientföreningen Måndagsklubben är fortfarande aktiv.

Gravplatsen[redigera | redigera wikitext]

Sankt Lars gravplats, med Klostergården i bakgrunden

Utanför området, strax intill Flackarps mölla, finns den gravplats där hospitalets patienter begravdes. Från början begravdes mentalsjukhusets patienter på en kyrkogård inne i Lund, men då folk inte ville ha mentalpatienter på sin kyrkogård invigdes sjukhusets egen gravplats 1895[1]. Gravplatsen består av runt 200 anonyma, numrerade stålpinnar och enbart ett fåtal gravstenar med namn. Den sista patienten begravdes här 1951. Därefter har begravningsplatsen i perioder varit dåligt skött och många av gravpinnarna har försvunnit.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ De sjuka övergavs ända in i döden”. Sydsvenska dagbladet. 2007-04-09. http://sydsvenskan.se/lund/article230422.ece. Läst 3 augusti 2012.