Santa Maria dei Miracoli och Santa Maria di Montesanto

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Systerkyrkorna Santa Maria in Montesanto (till vänster) och Santa Maria dei Miracoli (till höger), sedda från Piazza del Popolo.

Santa Maria dei Miracoli och Santa Maria in Montesanto är två systerkyrkor i Rom i Italien. De är belägna vid torget Piazza del Popolo och vetter mot den nordliga porten i Aurelianusmuren. Kyrkornas exteriör är likartad men invändigt är skillnaderna större.

Ursprunget för de två kyrkorna kan härledas till 1600-talets restaurering av huvudingången till medeltidens och renässansens Rom från Via Flaminia. Påven Alexander VII beställde upprustningen av området hos arkitekten Carlo Rainaldi. I uppdraget ingick två kyrkor och dessa finansierades av kardinalen Girolamo Gastaldi (1616–1685) vars vapensköld finns avbildad i båda kyrkorna.

Santa Maria in Montesanto[redigera | redigera wikitext]

Santa Maria in Montesanto byggdes på platsen för en äldre kyrka med samma namn och som administrerades av karmelitmunkar. Namnet Montesanto, italienska för heliga berget, syftar på Karmelberget i Israel. Kyrkan började byggas den 15 juli 1662 och avslutades 1675, även om ytterligare påbyggnad utfördes 1679. Ursprunglig arkitekt var Carlo Rainaldi, ritningarna ändrades av Giovanni Lorenzo Bernini och slutfördes så småningom av Carlo Fontana. Helgonstatyerna på utsidan anses vara formgivna av Bernini. På 1700-talet uppfördes ett klocktorn.

Interiören är elliptisk med en dodekagonal, tolvsidig, kupol. Det första kapellet till vänster är helgat åt helgonet Lucia, nästa kapell är helgat åt Santa Maria Maddalena dei Pazzi, en karmelitnunna som kanoniserades av påven Clemens X 1669. Det tredje kapellet benämns Cappella Montioni, eftersom det finansierades av familjen Montioni.

År 1953 införde monsignoren Ennio Francia traditionen att i kyrkan hålla en konstnärsmässa. Varje söndag från och med den sista söndagen i oktober till den 29 juni hålls en gudstjänst varje söndag där en konstnär läser mässan blandat med musikinslag. Mot slutet ber församlingen en särskild bön, Preghiera degli Artisti, för konstnärerna.

Santa Maria dei Miracoli[redigera | redigera wikitext]

Byggandet av Santa Maria dei Miracoli inleddes 1675 och avslutades 1681. Ett litet oratorium, Sant'Orsola, fick ge plats åt den nya kyrkan. Interiören är cirkulär med en oktagonal, åttasidig, kupol. Interiören har en sirlig stuckatur utförd av Berninis elev Antonio Raggi. Statyerna av kardinalen Girolamo Gastaldi och hans bror, markisen Benedetto Gastaldi, formgavs av Carlo Fontana, som också ritade kupolen. Bysterna i brons är utförda av Girolamo Lucenti.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Koordinater: 41°54′35″N 12°28′36.25″Ö / 41.90972°N 12.4767361°Ö / 41.90972; 12.4767361