Savanngam

Från Wikipedia
Savanngam
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassFåglar
Aves
OrdningHökfåglar
Accipitriformes
FamiljKondorer
Cathartidae
SläkteCathartes
ArtSavanngam
C. burrovianus
Vetenskapligt namn
§ Cathartes burrovianus
AuktorCassin, 1845
Utbredning
Häckningsområde
Synonymer
  • Mindre gulhuvad gam

Savanngam[2] (Cathartes burrovianus) är en fågel i familjen kondorer inom ordningen hökfåglar.[3]

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Savanngamen är en stor fågel, med en vingbredd på 150–165 centimeter. Fjädrarna på kroppen är svarta och huvudet och nacken, som saknar fjädrar, är blekt orange, med röda och blå områden. Den saknar syrinx och det gör att de enda läten den kan producera är grymtningar och svaga väsningar.

Utbredning och systematik[redigera | redigera wikitext]

Savanngamen påträffas i Mexico, Centralamerika och Sydamerika, på låglänta grässlätter som periodisk blir blöta eller översvämmade, i sankmarker och i avskogade områden. Savanngam delas upp i två underarter med följande utbredning:[3]

  • Cathartes burrovianus burrovianus – förekommer från södra Mexiko till centrala Colombia och nordvästra Venezuela
  • Cathartes burrovianus urubutinga – förekommer i Sydamerika öster om Anderna så långt söderut som Argentina och Brasilien.

Savanngamen ansågs tidigare höra till arten skogsgam men utskildes 1964 som en egen art. [4]

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Savanngamen äter as och hittar djurkropparna med hjälp av synen och luktsinnet, en förmåga som är ovanlig hos fåglar. Den är beroende av att större asätare, till exempel kungsgam, gör hål i kadavrets skinn eftersom den inte har tillräckligt stark näbb för att göra det själv. Liksom andra kondorer använder savanngamen termik för att stiga och hålla sig uppe i luften med minimal ansträngning. Den lägger sina ägg på släta ytor, till exempel grottgolv eller håligheter i stubbar.

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Status och hot[redigera | redigera wikitext]

Arten har ett stort utbredningsområde och en stor population med stabil utveckling och tros inte vara utsatt för något substantiellt hot.[1] Utifrån dessa kriterier kategoriserar internationella naturvårdsunionen IUCN arten som livskraftig (LC).[1]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] Birdlife International 2012 Cathartes burrovianus Från: IUCN 2015. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2015.4 www.iucnredlist.org. Läst 1 februari 2016.
  2. ^ Sveriges ornitologiska förening (2017) Officiella listan över svenska namn på världens fågelarter, läst 2017-02-14
  3. ^ [a b] Clements, J. F., T. S. Schulenberg, M. J. Iliff, D. Roberson, T. A. Fredericks, B. L. Sullivan, and C. L. Wood (2018) The eBird/Clements checklist of birds of the world: Version 2018 http://www.birds.cornell.edu/clementschecklist/download, läst 2018-08-11
  4. ^ Wetmore, Alexander (1964). ”A revision of the American vultures of the genus Cathartes”. Smithsonian Miscellaneous Collections 146 (6): sid. 15. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]