Scooter (elfordon)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Scooterburna zoobesökare

Scooter, är ett eldrivet fordon för personer med nedsatt rörlighet.

Scootern är oftast en trehjuling med en enklare typ av säte samt ett styre. Vanliga varianter idag kan komma upp i en hastighet av cirka 10-15 km/h. Ett eller flera batterier ger kraft till drivpaketet (motor och växellåda) och laddas upp igen efter användandet med en fristående batteriladdare.

Klassificering[redigera | redigera wikitext]

Rent lagtekniskt räknas sådana scootrar som cyklar enligt 2 § lagen (SFS 2001:559) om vägtrafikdefinitioner, där står det att ett fordon som är "eldrivet utan tramp- och vevanordning som är a) inrättat huvudsakligen för befordran av en person, b) inrättat för att föras av den åkande, och c) konstruerat för en hastighet av högst 20 kilometer i timmen" är att räkna som en cykel. Detta innebär dock inte att alla regler som gäller cyklar även gäller scootrar - bland annat finns inget hjälmkrav för personer under femton när de kommer till scootrar med tre eller fler hjul (se 6 kapitlet 4 a § 1 stycket i vägtrafikförordningen (SFS 1998:1276) som föreskriver hjälmkrav för den under femton som färdas med "tvåhjulig cykel"). Däremot får ingen person äldre än 10 år bli skjutsad i fordonet (se 6 kapitlet 3 § 2 stycket vägtrafikförordningen) och en överträdelse mot förbudet kan leda till penningböter (enligt 14 kapitlet 6 § punkt 1 c) vägtrafikförordningen).

Permobil[redigera | redigera wikitext]

I Sverige har Permobil, ett svenskt bolag och en av världens största leverantörer av elscootrar, blivit ett varumärkesord och synonymt med elektriska rullstolar av scootertyp.[1]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Man död under åkgräsklippare - Enligt polisen använde han maskinen som permobil, Aftonbladet, 2013-07-02