Scott Walker (musiker)

Från Wikipedia
Scott Walker
Scott Walker på holländsk TV, 1968
FödelsenamnNoel Scott Engel
Pseudonym(er)Scott Walker
Född9 januari 1943
USA Hamilton, Ohio, USA
Död22 mars 2019 (76 år)
Storbritannien London, Storbritannien
GenrerBarockpop, singer-songwriter, experimentell musik, konstpop
InstrumentGitarr, basgitarr, keyboard, Sång
År som aktiv19582019
SkivbolagPhilips/Fontana, Columbia, Drag City, Virgin, 4AD
ArtistsamarbetenThe Walker Brothers, Pulp, Sunn O))), Bat for Lashes
WebbplatsScott Walker @ 4AD

Noel Scott Engel, känd under artistnamnet Scott Walker, född 9 januari 1943 i Hamilton, Ohio, död 22 mars 2019 i London, Storbritannien,[1][2][3][4][5] var en amerikansk-brittisk musiker, sångare och låtskrivare. Han var huvudsångare i The Walker Brothers som splittrades 1967. Scott Walker inledde därefter en framgångsrik solokarriär.

Walker Brothers[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: The Walker Brothers

Scotty Engel, som han kallade sig vid den tiden, träffade John Maus och Gary Leeds och bildade The Walker Brothers. De var inte bröder och ingen av dem hette Walker, men flyttade till England och blev en del av den brittiska vågen i början av 1960-talet. De slog igenom med låten "Make It Easy on Yourself" 1965 och därefter fick de hitsen "The Sun Ain't Gonna Shine (Anymore)" och "My Ship Is Coming In". Gruppen splittrades 1967 efter att deras popularitet sjunkit och Scott Walkers solokarriär börjat ta fart.

Solokarriär[redigera | redigera wikitext]

Scott Walker slog stort i Storbritannien och hans fyra första album hamnade på Top Ten-listan. Hans blandning av orkestrerade popmelodier, hans speciella barytonröst och inspiration från croonertraditionen gjorde att hans musikstil stack ut rejält från den psykedeliska hippiemusik som var populär under 1960-talets sista år. Låtmaterialet på delar av de tre första soloplattorna bestod av låtar skrivna av Bacharach/David och Mann/Weil samt av Walkers förebild Jacques Brel. På den fjärde skivan, Scott 4, var låtarna uteslutande skrivna av Walker själv.

Diskografi[redigera | redigera wikitext]

Studioalbum

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]