Catwoman

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Selina Kyle)
Hoppa till: navigering, sök
Catwoman
Julie Newmar Catwoman Batman 1966.JPG
Julie Newmar som Catwoman i TV-serien Läderlappen
Publikationsinformation
Originalnamn Catwoman
Förlag DC Comics
Första framträdande Batman #1, mars 1940
Skapad av Bill Finger
Bob Kane
Karakteristiskt
Alter ego Selina Kyle
Alias The Cat
Anslutningar Justice League of America
Tidigare anslutningar Outsiders
Birds of Prey
Secret Society of Super Villains
Injustice League
Egenskaper
  • Väldigt atletisk
  • Mycket skicklig gymnast och kampsportsutövare
  • Mästerlig tjuv
  • Innehar dräkter med stålfjäderbelastade klättringsbultar och knivskarpa infällbara klor
  • Använder ett sortiment av piskor av olika slag som gymnastikutrustning
  • Empatisk förmåga med alla slags kattdjur
För filmen, se Catwoman (film).

Catwoman, på svenska tidigare känd som Kattkvinnan, är en seriefigur skapad av Bob Kane and Bill Finger från förlaget DC Comics. Den ursprungliga Catwoman, från början en bifigur till serien Batman, är en maskerad inbrottstjuv som egentligen heter Selina Kyle. Figuren dök upp redan 1940 i det första numret av den amerikanska serietidningen Batman. Även om Catwoman är en skurk, har hennes förhållande till Batman inte bara varit fientligt. Tidvis har det funnits ett visst romantiskt intresse mellan dem. Under 1990-talet har Catwoman fått en egen serie i USA. I denna serie har Selina Kyle för närvarande lämnat över Catwoman-rollen till sin väninna Holly Robinson.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Den ursprungliga och mest kända Catwoman, Selina Kyle, dök först upp i Batman # 1 (1940), där hon var känd som The Cat. Hon presenteras som en piskbärande inbrottstjuv med en smak för stölder av högt värde. Moderna författare har tillskrivit hennes verksamhet och kostymerade identitet som ett svar på en historia av missbruk.[källa behövs]

Sedan 1990-talet har Catwoman figurerat i en självbetitlad serie som presenterar henne som en antihjältinna snarare än en superskurk. Figuren har varit ett av Batmans mest bestående kärleksintressen.

Den klassiska bakgrunden[redigera | redigera wikitext]

Batman # 62 avslöjar att Catwoman är en före detta flygvärdinna som hade vänt sig till brott efter ett slag mot huvudet under en flygkrasch. Hon vänder dock blad och står på lagens sida under ett antal år, och hjälper Batman i Batman # 65 och # 69 tills Selina bestämmer sig för att återvända till ett liv i kriminalitet i Detective Comics # 203. Selina dyker upp ännu en gång som brottsling i Batman # 84 och Detective Comics # 211, vilket var hennes sista framträdande fram till 1966.

I 1970-talets serier utspelar sig flertalet berättelser på Andra jorden och visar en annan version av Selina som då hade reformerats och gift sig med Bruce Wayne. Paret fick snart sitt enda barn, Helena Wayne. I The Brave and the Bold #197 gjordes förändringar i berättelsen från Batman #62, där Selina avslöjar att hon aldrig hade minnesförlust. Det nämns att hon var hustru till en man som brukade slå henne, och att hon så småningom bestämde sig att lämna honom. Men hennes man hade förvarat hennes juveler i ett privat kassaskåp, och att hon därmed var tvungen att bryta sig in i det för att återta det som var hennes. Selina njöt av denna upplevelse så mycket att hon bestämde sig för att bli en professionell inbrottstjuv.

Andra jordens Selina Kyle dör så småningom i slutet av 1970-talet efter att ha blivit utpressad av en brottsling att bli Catwoman igen i Super-Stars # 17. Catwomans första framträdande under DC Comics så kallade "Silver Age" var i Superman's Girlfriend Lois Lane # 70. Därefter fortsatte hon att göra framträdanden i olika Batman-serier.

Den moderna bakgrunden[redigera | redigera wikitext]

Under 1980-talet och framåt har andra historier om Catwomans bakgrund indikerats.

Hennes ursprung förnyas 1987 då författaren Frank Miller och tecknaren David Mazzucchelli publicerade Batman: Year One. Hon arbetar som en dominatrix för att försörja sig, men vill bryta sig fri från sin missbrukande hallick, och före detta pojkvän. Hon vittnar mot honom, och till följd av vad som hänt hennes syster fruktar hon för sin systers liv och börjar studera självförsvar och kampsport. Under berättelsens gång leds Selina till att göra några inbrott, klädd i sin kattliknande dominatrixdräkt. Det är så hon kommer i konktakt med Batman och hämtar inspiration från honom till att fortsätta som "Catwoman".

Senare, i berättelsen Catwoman skriven av Mindy Newell och tecknad av J.J. Birch, expanderas Millers Year One-ursprung. Berättelsen, känd som "Her Sister's Keeper", undersöker Selinas tidiga liv som dominatrix och tidiga karriär som Catwoman. Handlingen kulminerar när Selinas tidigare hallick, Stan, kidnappar och grovt misshandlar hennes syster Maggie, som till skillnad från Selina är nunna. Selina dödar Stan för att rädda sin syster, och kommer undan med det.

I Catwoman (vol. 2) #69, med episoder kring Selinas barndom, existerar inte någon syster. Mamman, Maria Kyle, är en avlägsen förälder som föredrar att tillbringa sin tid med katter, och begår självmord när Selina är mycket ung. Pappan, Brian, är alkoholiserad och elak mot Selina, och han dör så småningom av alkoholförgiftning. Under en tid därefter bor Selina på gatorna innan hon hamnar på barnhem.

När hon är tretton upptäcker Selina att administratören har förskingrat medel, och hon konfronterar henne. I ett försök att dölja sitt brott stoppar administratören Selina i en säck och släpper henne i en flod för att drunkna. Hon flyr och återvänder till barnhemmet, där hon stjäl dokument som exponerar administratörens korruption. Hon använder dessa för att utöva utpressning mot administratören till att radera "Selina Kyle" från stadens register, och stjäl sedan administratörens diamanthalsband och flyr barnhemmet. Selina finner sig så småningom i Alleytown, där hon blir intagen av Mama Fortuna, den äldre ledaren för ett gäng unga tjuvar, och lär sig att stjäla. Fortuna behandlar sina elever som slavar, och håller deras inkomster för sig själv. Selina rymmer så småningom, tillsammans med sin vän Sylvia . Men de två har svårt att överleva på egen hand, och i desperation försöker försörja sig själva genom att arbeta som prostituerade. De två glider därefter ifrån varandra.

I Catwoman: Year One-berättelsen uppnår Selina (numera vuxen) en viss framgång som tjuv. Efter ett katastrofalt inbrott accepterar hon dock ett erbjudande om att "ligga lågt" som en dominatrix anställd hos en hallick, Stan. De planerar att lura män att avslöja information som kan användas i framtida brott. Selina tränar under Armless Master of Gotham City, och får utbildning i kampsport och kultur. Under denna tid ger en klient henne en niosvansad piska, som Selina behåller som en trofé.

Batman: Dark Victory, uppföljaren till The Long Halloween, indikerar att Catwoman misstänker att hon är oäkta dotter till maffiabossen Carmine Falcone, även om hon inte finner några slutgiltiga bevis. Selinas anslutning till Falcone-familjen undersöks ytterligare i miniserien Catwoman: When in Rome. Även om historien ger mer indicier till teorin om Selinas Falcone-arv, där det fastställs att Falcones andra födda dotter adopterades bort, uppvisar det dock inga definitiva bevis. Under The Long Halloween utvecklar Selina en relation med Bruce Wayne, och leder henne även till att rädda Bruce från Poison Ivy. Dock verkar detta förhållande upphöra den 4 juli. Hon lämnar honom för gott och lämnar även Gotham ett tag i Batman: Dark Victory. När de två möts i en opera flera år senare, under händelserna av Hush, säger Bruce att de två inte längre har en relation som Bruce och Selina.

Catwoman visas också i Batman: Knight, där hon närmas av Banes hantlangare samtidigt som hon rånar ett hus. Bane ber henne att arbeta för honom, men hon vägrar. Senare i berättelsen går hon ombord ett plan tillsammans med Bruce Wayne för att flyga till Santa Prisca. Här näst dyker hon upp i Batman: Knightquest, där Azrael är förklädd till Batman. Hon är en av de få som är medvetna om att denne Batman är en bedragare, och är senare närvarande när den riktige Batman återvänder.

Krafter och förmågor[redigera | redigera wikitext]

Catwoman har inga övermänskliga krafter. Hon är dock en hårt tränad gymnast och atlet, liksom kampsportsutövare. Hon är även mycket skicklig i användandet av sin niosvansade piska, och en väldigt erfaren inbrottstjuv. Hon använder dessa färdigheter i sin besatthet att stjäla dyrbara verk och smycken. Hennes dräkt, som innehar stålförstärkta vassa fingerborgar på dess handskar, ger henne även förmågan att klättra på väggar och knivskarpa klor som angripande vapen. Hon har även visat sig ha en empatisk relation till alla slags kattdjur.

I andra medier[redigera | redigera wikitext]

Lee Meriwether spelade Catwoman i filmen Batman (1966).

Läderlappen (1966-1968)[redigera | redigera wikitext]

I TV-serien Läderlappen spelas Kattkvinnan av Julie Newmar under den första och andra säsongen, och under den tredje säsongen av Eartha Kitt. I technicolor-långfilmen Batman är det Lee Meriwether som har rollen som Kattkvinnan. Denna version uppvisar varken någon bakgrund eller känd civil identitet. I filmen använder hon dock identiteten som den ryska kvinnan Miss Kitka som en täckmantel i planen att ta över världen tillsammans med filmens tre andra skurkar, Jokern, Pingvinen och Gåtan. Bruce förälskar sig i Miss Kitka, och är omedveten om att det är Kattkvinnan i förklädnad till dess att skurkarna besegras.

Filmation-serien (1968-1977)[redigera | redigera wikitext]

Catwoman dyker upp för första gången i animerad form i The Adventures of Batman, med röst av Jane Webb. Hon bär här gröna kläder och en vit dominomask. Liksom i den föregående TV-serien finns ingen bakgrundshistoria knuten till Catwoman, och hon beter sig som många av sina skurkaktiga motsvarigheter genom att tala i ordlekar och anställa hantlangare som bär kostymer av samma tema. Hon återvänder i The New Adventures of Batman, då med röst av Melendy Britt, och bär då orangea kläder och en svart dominomask.

Michelle Pfeiffer spelade Catwoman i filmen Batman - Återkomsten (1992).

Batman - Återkomsten (1992)[redigera | redigera wikitext]

I filmen Batman - Återkomsten spelas Catwoman av Michelle Pfeiffer. Selina är en grå kontorsmus som arbetar som sekreterare till den giriga och ondskefulla industrimagnaten Max Shreck, som en god sekreterare överarbetar hon för att tillfredsställa sin chef. En kväll snubblar hon över en mångmiljonaffär som hennes chef försöker driva igenom. Affären som är topphemlig och som aldrig skulle kunna genomföras om medborgarna visste om konsekvenserna av affären. Max dyker plötsligt upp på kontoret och Selina berättar om sina efterforskningar, Max bestämmer sig för att "göra sig av med" Selina, hon knuffas helt plötsligt ut genom ett fönster. Nere i gränden ligger Selina livlös när massor av katter kommer strykande och plötslig återväcks kroppen. Den nya Selina tänker göra slut på den gamla snälla Selina, den nya Selina syr sig en åtsittande dräkt i läder och ger sig ut på gatorna för att sätta både den ena och den andre mannen på plats.

DC animated universe (1992-2006)[redigera | redigera wikitext]

Catwoman medverkar i de animerade TV-serierna Batman: The Animated Series och The New Batman Adventures, med röst av Adrienne Barbeau. Figurens design i Batman: The Animated Series är en långhårig blond kvinna, och dräkten är övervägande grå med långa svarta handskar och högklackade stövlar. Hon introduceras i dubbelavsnittet "The Cat and the Claw" som en inbrottstjuv, som ofta assisteras av sin katt, som kommer i konflikt med Batman. När Bruce träffar Selina Kyle (Catwomans civila alter ego) får han romantiska intressen för henne. Men Selina är mer intresserad av Batman, och båda är helt omedvetna om varandras hemliga identiteter. Catwoman är en hängiven djurrättsaktivist när det gäller katter. I The New Batman Adventures gjordes en stor förändring i figurens fysik. Hon har då en helsvart dräkt, vit make-up och svart, kort hår. I den här serien är Batman medveten om att Selina är Catwoman, och har därmed tappat sina romantiska intressen för henne då hon fortfarande ägnar sig åt brott. Hon försöker ofta förföra Batman, samt Nightwing i ett avsnitt, för att få som hon vill.

Halle Berry spelade Catwoman i filmen Catwoman (2004).

Catwoman (2004)[redigera | redigera wikitext]

I filmen Catwoman spelas Catwoman av Halle Berry. Här föds Patience Phillips på ett liknande sätt som Pfeiffers version efter att ha upptäckt en liknande affär på kosmetikaföretaget hon arbetar för. Kosmetikan som bolaget producerar kan ha oanade konsekvenser och Catwoman måste försöka hindra det. Det är Halle Berry som spelar Catwoman i den senare filmen. Den senare Catwoman verkar i sitt återfödande mer erhålla de rent fysiska egenskaperna av en katt. Den tidigare framställningen av Catwoman ger inte samma tydliga framställning av att Selina skulle få "superkrafter" vid sitt återfödande. Snarare verkar det vara hennes sinne och inställning som förändras och ger henne styrka. Men hon har en svaghet. Hon är nämligen kär i Gotham Citys hjälte Batman.

The Batman (2004-2008)[redigera | redigera wikitext]

Catwoman medverkar i den tecknade TV-serien The Batman, där hennes design är löst baserad på dess motsvarighet i serietidningarna på den tiden. Hon är klädd i en svart, och delvis mörkgrå, dräkt med röda klor, överdimensionerade öron och bärnstensglasögon. I denna serie görs hennes röst av Gina Gershon.

Batman: Den tappre och modige (2008-2011)[redigera | redigera wikitext]

Catwoman medverkar i den tecknade TV-serien Batman: Den tappre och modige , där hennes utseende har anpassats efter versionen i mellan 1950- och 60-talets, samt mellan 1970- och 80-talets, serietidningar. Denna gång med den lila, långärmade klänningen med grön kappa och lila huvudbonad med kattöron. I denna serie görs hennes röst av Nika Futterman.

Batman: Arkham City (2011)[redigera | redigera wikitext]

Catwoman är en spelbar karaktär och allierad till Batman i TV-spelet Batman: Arkham City, med röst av Grey DeLisle. Hon fångas av Two-Face, som därefter håller henne i en skendomstol, varefter han plundrar och förstör hennes gömställe. Efter att ha blivit räddad av Batman försöker hon hitta de stulna sakerna som beslagtagits av myndigheterna vid hennes gripande. Catwoman lyckas slutligen med motvillig hjälp från Poison Ivy få tag i det stulna godset från Hugo Stranges tungt bevakade valv, men överger chansen att fly från Arkham City och hjälper istället Batman vid förstörelsen av Jokerns bas. Hon återkommer i slutet av spelet då hon bevittnar att Batman bär på Jokerns döda kropp.

Anne Hathaway spelade Catwoman i filmen The Dark Knight Rises (2012).

The Dark Knight Rises (2012)[redigera | redigera wikitext]

I filmen The Dark Knight Rises spelas Catwoman av Anne Hathaway. Här anlitas Selina av den korrumperade affärsmannen John Daggett att stjäla Bruce Waynes fingeravtryck i utbyte mot att hennes kriminalregister stryks, vilket endast var ett knep. Hon stjäl även ett halsband tillhörande Bruce Waynes avlidna mor från hans kassaskåp, vilket leder till en fientlig relation mellan de båda. Men efter att ha lett Batman, Waynes alter ego, till Banes fälla utan att inse att de är samma person försöker hon fly från Gotham, i fruktan att Bane och hans män så småningom skulle döda henne. Hon arresteras av John Blake och förs till Blackgate Prison, där hon därefter släpps fri under Banes statskupp. Hon slår sig senare samman med Batman och hans allierade för att rensa staden på dess hot.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]