Semikolon

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
;

Skiljetecken;

Semikolon (;) är ett skiljetecken som används när punkt är ett för starkt avskiljande tecken och kommatecken orsakar satsradning. Semikolon används mellan satser – normalt huvudsatser, dvs. kompletta meningar – som har ett nära innehållsligt samband till varandra; det har då liknande funktion som tankstreck (som även markerar parentetiska bisatser). Semikolon bör som regel inte användas i stället för kolon[1]. Semikolon kan även användas i uppräkningar (men inte före - där används kolon): dels för att avskilja grupper av uppräknade element, dels för att skilja fraser från varandra. Semikolon följs normalt av liten bokstav. Semikolonet uppfanns 1494 av Aldus Manutius den äldre (1450–1515).[2] Språkutvecklingen går mot att tankstreck blir vanligare och semikolon allt mer ovanligt i svenska språket.

Semikolon används även i en mängd olika programspråk för att separera eller avsluta satser och deklarationer, exempelvis i Algol, Pascal, C, PHP, Perl, och många andra. I vissa språk, som assembler och Lisp-dialekter, används semikolon istället för att inleda kommentarer i källkoden. I Matlab och GNU Octave undertrycks skärmutskrift av beräkningsresultat om sats avslutas med semikolon.

Inom matematik används semikolon för att skilja värden från varandra – exempelvis funktionsargument eller element i en vektor – ibland i länder som använder decimalkomma istället för decimalpunkt, medan man i länder som använder decimalpunkt istället skiljer värden med komma. Detta sker främst när skrivsättet annars skulle bli otydligt; om ingen risk för sammanblandning finns används vanligen komma.

Användningsexempel[redigera | redigera wikitext]

I skrift[redigera | redigera wikitext]

 • Amanda var mycket trött; en kvart senare gick hon och lade sig.
 • Över hustaken syntes himlen vackert upplyst av den glödande morgonsolen; en ny löftesrik dag låg framför dem.
 • Hans blick gjorde modern skrämd; hon urskilde i den en smärta gränsande till lidande … (ur Brott och straff av Fjodor Dostojevskij)
 • Många oroliga män foro bort från Skåne med Bue och Vagn och hade ingen lycka i Hjörungavåg; andra följde Styrbjörn till Uppsala och föllo med honom. (ur Röde Orm av Frans G. Bengtsson)
 • Vid uppräkning för att avskilja grupper från varandra kan semikolon användas: Ryggsäcken stod där packad med det nödvändigaste: ett ombyte kläder och toalettsaker; smörgåsar, frukt och varm dryck; karta och kompass. (ur Svenska skrivregler utgiven av Svenska språknämnden)
 • Vid uppräkning av tal med decimaldel: (1,25; 2,5; 3,75; 5)

I programkod[redigera | redigera wikitext]

I många programspråk används semikolon som satsavdelare.

Exempel i C:

 int heltal = 5;
 printf("%d", heltal);

Exempel i Game Maker Language (GML):

 with (instance_create(x + 16, y + 16, obj_example))
 {
   depth = other.depth - 1;
 }

I Matlab och GNU Octave används semikolon efter en sats för att undertrycka utskrift av beräkningsresultat. Satser vars utskrift kan visas på skärmen kan avslutas med nyradtecken, och/eller kommatecken. Semikolon används även i matrisdeklarationer för att markera ny rad med element. Exempel, där deklarationen av matrisen a inte visas på skärmen, men beräkningsresultatet av b visas:

>> a=[1 2;3 4];
>> b=10*a
b = 
   10   20
   30   40
int tal = 5;
Console.WriteLine("Tal: " + tal);

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ ”Veckans språkråd utgivet av Språkrådet: Skilj på kolon och semikolon”. http://www.sprakradet.se/11497. 
 2. ^ Truss (2005), sid 131

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]

 • Strömquist, Siv: Skiljeteckensboken: skiljetecken, skrivtecken och typografiska grepp, Morfem, Stockholm, 2013. Libris 13879413. ISBN 9789198092202.