Sent i november

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Sent i november
Författare Tove Jansson
Originalspråk Svenska
Illustratör Tove Jansson
Land Finland
Genre Barnlitteratur
Förlag Schildts
Utgivningsår 1970
Typ Inbunden
Antal sidor 164
Del i serie
Ingår i serie Mumintrollen
Del 9
Föregås av Pappan och havet

Sent i november är den nionde och sista boken av den finlandssvenska författarinnan Tove Jansson i serien om Mumintrollen, först utgiven 1970. När Jansson hade läst klart ett utkast till boken insåg hon att hon inte längre skrev barnböcker, och avslutade därefter berättandet om Muminvärlden. Att notera är att ingen ur själva Muminfamiljen medverkar i handlingen.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Det har blivit sen höst. Filifjonkan, Hemulen och några till söker sig tillbaka till Muminhuset för att få en tid av lugn och varmt omhändertagande, men familjen är spårlöst borta (historien utspelar sig parallellt med den i föregående boken Pappan och havet). De beslutar sig för att flytta in i huset och vänta. Sedan kommer Snusmumriken för att leta efter något viktigt han tappat.

Om boken[redigera | redigera wikitext]

De fem huvudpersonernas gemensamma nämnare är att de förlorat något; sin framtid, sin identitet, sin frihet eller världsbild. Eftersom Muminfamiljen inte kan uppfylla deras förväntningar tvingas de ta tag i sina problem, individuellt och gemensamt. Boken saknar de katastrofer som varit typiska för Mumindalen; den berättas i ett långsamt och lågmält tempo. Tyngdpunkten ligger i de psykologiska processer som sker hos figurerna och gruppen.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]