Shanti Roney

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Shanti Roney
Roney på Karlovy Vary International Film Festival 2009.
Roney på Karlovy Vary International Film Festival 2009.
Född Shanti Roney
24 november 1970 (44 år)
Spånga, Stockholms kommun, Sverige
Aktiva år 1996–
Betydande roller
Dag Sjöberg i Beck – Hämndens pris
IMDb

Shanti Grau Roney, född 24 november 1970 i Spånga, Stockholms kommun, är en svensk skådespelare.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Shanti Roney växte, tillsammans med syskonen Nunu och Marimba, upp i ett kollektiv i Skåne inom den alternativa vänstern på 1970-talet. Pappan, engelsmannen Steve Roney hade ägt en musikbutik i Stockholm och mamma Anita drivit olika konstprojekt. De hade deltagit i husockupationer och rest runt i tredje världen, innan de köpte en gård på den skånska landsbygden i Farstorp. I närheten bodde också ett par andra familjer med liknande bakgrund, till exempel Don och Moki Cherry och deras barn Eagle-Eye och Neneh Cherry. Denna uppväxtmiljö har beröringspunkter med handlingen i Lukas Moodyssons film Tillsammans (2000), som Shanti Roney medverkade i.

2000 belönades han med en Guldbagge i kategorin bästa manliga biroll för rollen som internen Glenn i filmen Vägen ut (1999).

Roney sågs i första omgången av TV-serien Tusenbröder våren 2002 och har ofta varit bio- och TV-teateraktuell under senare år. Han spelade rollen som Clark Olofsson i filmen Norrmalmstorg (2003) som visades av SVT år 2003, med anledning av att det gått 30 år sedan Norrmalmstorgsdramat i Stockholm.

Humorprogrammet Mammas nya kille i P3 parodierar Shanti Roney i sitt program flertalet gånger, där karaktären Shanti Roney läser upp sina gamla (påhittade) uppsatser i radio.

Shanti Roneys karaktärer i hans olika TV-serier och filmer är ofta misslyckade eller kriminella personer, som inte sällan tar livet av sig eller blir mördade.


Filmografi[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]