Shimla

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Nattlig vy över Shimla.

Shimla (hindi och punjabi: Simla) är huvudstad i den indiska delstaten Himachal Pradesh och är centralort i ett distrikt med samma namn. Folkmängden uppgick till 169 758 invånare vid folkräkningen 2011,[1] med förorter 171 817 invånare.[2]

Shimla tillhörde länge sikhernas rike och demografiskt består befolkningen av punjabis men det bor också en del inflyttade tibetaner. Från 1864 var Shimla huvudstad på sommaren under det brittiska styret av Indien.

Staden är belägen på en bergskam i västra Himalaya, 2 165 m ö.h. Karakteristiskt för Shimla är att staden är en turistort under sommaren, och att en stor potatismarknad hålls i staden. På senare år har turister, främst från Delhi och Chandigarh, kommit till Shimla för att åka skidor. Den utvecklingen beror på att de gamla skidorterna i Jammu och Kashmir nu inte kan användas på grund av oroligheter i området. Uppe på en bergstopp ovanför Shimla ligger ett Hanumantempel.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Census of India; Provisional Population Totals Paper 2 of 2011 : India (Vol II), Cities having population 1 lakh and above (pdf-fil) Preliminära resultat. Läst 27 november 2011.
  2. ^ Census of India; Provisional Population Totals Paper 2 of 2011 : India (Vol II), Urban Agglomerations/Cities having population 1 lakh and above (pdf-fil) Preliminära resultat. Läst 27 november 2011.