Sibeliushuset

Sibeliushusets utsida
Sibeliushusets innandöme

Sibeliushuset (finska: Sibeliustalo) är en kongress- och konsertanläggning vid stranden av sjön Vesijärvi i Lahtis. Den är uppkallad efter kompositören Jean Sibelius.

Allmänt[redigera | redigera wikitext]

Byggnaden stod klar i mars år 2000. Arkitekterna Kimmo Lintula och Hannu Tikka utformade konserthuset, som är av trä. Akustiken svarade Artec Consultants från New York för. Konsertsalen har 1 229 sittplatser. Idén till byggnaden uppstod ur en arkitekturtävling som inbegrep att ett gammalt snickeri från 1907 skulle innefattas i nybygget.[1]

Evenemang[redigera | redigera wikitext]

I Sibeliushuset ägde ett informellt EU-toppmöte rum i samband med Finlands EU-ordförandeskap i oktober 2006

Lahtis internationella orgelvecka äger rum i vid sidan av Ristinkirkko också i Sibeliushuset. Sibeliushuset har för detta ändamål en orgel i fransk-romantisk stil, vilken togs i bruk 2007.[2] Orgeln är byggd av Grönlunds orgelbyggeri, Gammelstad (Luleå). Även Sinfonia Lahti (Lahtis stadsorkester) har sitt säte i Sibeliushuset.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Sibelius Hall, 27 november 2008.
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från finskspråkiga Wikipedia, Sibeliustalo, 20 augusti 2009.
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, Sibelius-Halle, 16 februari 2009.

Noter[redigera | redigera wikitext]