Sibirisk tiger

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Sibirisk tiger
Status i världen: Starkt hotad[1]
Siberian tiger hanging at bar.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Däggdjur
Mammalia
Ordning Rovdjur
Carnivora
Familj Kattdjur
Felidae
Släkte Panthera
Art Tiger
P. tigris
Underart Sibirisk tiger
P. t. altaica
Vetenskapligt namn
§ Panthera tigris altaica
Auktor Temminck, 1844
Synonymer
Amurtiger
Hitta fler artiklar om djur med

Den sibiriska tigern eller amurtigern (Panthera tigris altaica) är det största nu levande kattdjuret. Den lever i sydöstra Rysslands (Sibiriens) och Nordkoreas björkskogar men också i barrskog. Åttio procent av alla tigrar som finns kvar lever i reservat. Dess största fiender är människan och andra tigrar.

De sibiriska tigerhanarna är 90-105 cm höga vid skuldran. Hanarna har en kroppslängd på 190-220 cm. Svansen för en fullvuxen hane är ungefär 100 centimeter. Vikten ligger i genomsnitt mellan 200-261 kg för hanarna och mellan 116-164 kg för honorna, största påträffade vikt i vilt tillstånd var för en hane 384 kg. Anledningen till den stora vikten hos hanarna är deras stora fettmassa och den tjocka pälsen för att klara kylan. När den rusar fram i snön kan hastigheten bli upp till 60 km/h. Tigern är ca 10 gånger starkare än en normal människa.

Den sibiriska tigern listas av IUCN som starkt hotad. Det finns bara cirka 330-400 sibiriska tigrar kvar totalt enligt WWF.[2] På bland annat Nordens Ark och Kolmårdens djurpark bedrivs det ett försök till att rädda den sibiriska tigern/amurtigern från utrotning genom avelsförsök och genförstärkning genom utbyte av individer med andra avelsanläggningar och djurparker.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ IUCN - Panthera tigris ssp. altaica Läst 060920.
  2. ^ Asiens tigrar är hotade, Världsnaturfonden, besökt 2 december 2010.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]