Silly season

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Silly season (sv: Löjlig årstid), är en benämning på sommarsäsongen då medierna har nyhetstorka och publicerar fantasi- och skandalhistorier. Termen används även inom sporten för tiden mellan spelsäsongerna.

I tidningar och TV[redigera | redigera wikitext]

Benämningen uppkom i England vid 1800-talets slut för sommarmånaderna då parlamentet var stängt och verksamheten hos myndigheter och företag gick på lågvarv. Tidningarna hade då inte de vanliga politiska och ekonomiska nyheterna att skriva om utan fyllde sina sidor med vandringssägner, skandalhistorier och berättelser om brott och ond bråd död. Fenomenet möter oss än idag på somrarna med tidningar och TV-nyheter fulla av ”nyheter” om allt från råttor i pizzor till hemska berättelser om mord och tårdrypande historier om bortförda barn. På svenska kallas dessa rötmånadshistorier. Fantasifulla vandringsägner kallas klintbergare. Valår i USA är primärvalen över i juni och presidentkandidaterna gör ännu inga stora utspel. Om sittande president inte ska omväljas blir hans förslag mindre intressanta.

Inom sport[redigera | redigera wikitext]

Inom sport används termen som en benämning på tiden mellan säsongerna, då ligamatcher inte spelas och tidningarna har mindre att skriva om. Dock är transferfönstret öppet och spelare byter klubbar. ”Silly season” används oftast inom lagspel som bandy, basket, fotboll och ishockey. Anledningen till benämningen är att under denna period sprids rykten i media om vilken spelare som kommer hamna i vilken klubb. Numera förekommer dock i många fall även spelarövergångar under säsongerna. Perioden inträffar olika tider på året, beroende på sport och del av världen. Generellt är det under sommarmånaderna de flesta övergångar sker både inom hockey och fotboll. De stora europeiska fotbollsligorna har även ett transferfönster under januari månad.

Källor[redigera | redigera wikitext]