Ambulansbåt

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Sjöambulans)
Norska Redningsselskapets ambulansbåt Eyr Ytterholmen mellan Hyen och Helgeland i Norge

Ambulansbåt eller sjöambulans är ett fartyg utrustat för ambulanssjukvård. Ambulansbåtar används i skärgårdar, kustlandskap och på platser med kanaler eller flodsystem. Fartyget skall kunna utföra snabb transport av sjuka eller skadade och är inrett med ambulanssjukvårdutrustning.

Sverige[redigera | redigera wikitext]

En ambulansbåt bemannas av minst tre personer: en befälhavare och eventuellt en styrman samt en eller två sjuksköterskaor/ambulanssjukvårdare.

För Göteborgs skärgård finns M/V Rescuer stationerad på Donsö sedan slutet av 2015. Hon ersatte den tidigare ambulansbåten Hjärtrud, som var en ombyggd Stridsbåt 90H, sattes in 2008 och var stationerat på Öckerö.[1].

Räddningstjänsten Landskrona har den kombinerade räddnings- och ambulansbåten M/V Stella Nova, vilken 2018 ersatte den tidigare ambulansbåten Svärdet.

Norge[redigera | redigera wikitext]

Norge har 26 ambulansbåtar utstationerade längs kusten (2016).[2]

Italien[redigera | redigera wikitext]

Venezia Emergenza i staden Venedig använder sjöambulanser, som är utrustade för hjälp till livsuppehållande åtgärder som till exempel automatisk respirator, defibrillator och läkemedel. Besättningen består av en akutsjuksköterska, två ambulanssjukvårdare, som i första hand ser till att patienten kommer ombord, och en förare.

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Water ambulance, 24 oktober 2009.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Avropsavtal 2005128-001 mellan Västra Götalandsregionen och Falck Ambulans AB
  2. ^ TV-filmen Ambulansbåten på tvguide.vg.no