Sjuan (kortspel)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

För den svenska grundskolans sjunde årskurs, se skolår 7.


Sjuan (även känt som Fan tan / RuterSju) är ett kortspel som går ut på att bli av med sina kort.

Hur man spelar[redigera | redigera wikitext]

Korten blandas och delas ut till spelarna som bör minst vara tre till antalet, tills kortleken är slut. Den med Ruter sju börjar sedan med att lägga ut just hjärter sju vågrätt framför sig. Nästa spelare, den till vänster, kan sedan lägga ut antingen en av de återstående tre sjuorna eller hjärter sex eller åtta, som då läggs lodrätt intill hjärter sju.

Åttorna läggs på valfri sida, medan sexorna läggs på motsatta. Man ska sedan bygga stegar genom att placera kort nio, tio, knekt, dam och kung på åttan av samma valör samt fem, fyra, tre, två och ess på sexan. Den spelare som lägger sista kortet i högen (ess eller kung) vänder högen och får möjlighet att lägga ytterligare ett kort om detta önskas. Alla spelare lägger varsitt kort, ett till antalet, och målet är att bli av med alla kort på handen genom att taktiskt sett behålla kort de andra kan tänkas behöva medan man själv ser till att tvinga de andra spelarna att lägga de kort man själv behöver.

Om en spelare inte kan lägga får denne be alla de övriga spelarna om kort, som då smart nog ger ett av sina högsta (ess, två, kung eller dam) för att försvåra spelet för den olycklige. När möjligheten finns för en spelare att lägga ut alla sina kort kan denne göra det och vinner på så sätt spelet. De övriga deltagarna kan dock fortsätta spelet tills siste person går ut.

Se även lista över kortspel.