Skånska Dagbladet

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Skånska Dagbladet
Publikationstyp Dagstidning
Grundad 1888
Geografisk täckning Skåne
Huvudkontor Malmö,  Sverige
Politisk beteckning Center
Språk Svenska
Frekvens 7 dagar i veckan
Upplaga (TS) Cirka 26 900 (2012)

Skånska Dagbladet är en lokalt ägd dagstidning med säte i Malmö. Tidningen utkommer sju dagar i veckan. På ledarplats företräder tidningen Centerpartiets värderingar. Den grundades 1888 av typografen Rudolf Asp med Leonard Ljunglund som förste huvudredaktör.

Tidningen har enligt 2012 års TS-statistik en total upplaga på 26 900 exemplar. Tidningens räckvidd är totalt ca 80 000 enligt Tidningsstatistik (TS). Utgivningsorten är sedan tidningen grundades för 125 år sedan Malmö. I Malmö/Lund/Trelleborg området hade tidningen 2012 en hushållstäckning på 4.5% vardagar och en TS-upplaga på 12 479 exemplar. Under många år var Skånska Dagbladet Malmös största dagstidning. Utgivningsområdet i dag är förutom Malmö stad främst Mellanskåne med Eslöv, Höör och Hörby. Tidningen är numera andratidning efter Sydsvenskan i Malmö. Tidningen ägs främst av Skånska Tidningsägareföreningen och är därmed den enda dagstidningen i Sydsverige med lokala ägare.

Främsta konkurrenter är Bonnierägda Sydsvenskan samt likaså Bonnierägda City Skåne samt Metro som ägs av Investment AB Kinnevik AB. Tidningarna försöker nischa sig på olika håll, varigenom de genomgått ansiktslyftningar av olika typer genom åren[förtydliga]. Skånska Dagbladet har en mer lokal bevakning som sträcker sig över hela länet jämfört med Sydsvenskan, som främst riktar sig till Malmö- och Lundaläsarna. Tidningen får tillsammans med Svenska Dagbladet så kallat storstadsstöd inom ramen för det statliga presstödet, preliminärt driftsstöd för 2013 uppgår till cirka 42.5 miljoner kronor. För att kunna erhålla fortsatt presstöd modell storstadsstöd och för att konkurrera med den större tidningen Sydsvenskan och komma ut 7 dagar i veckan, har Skånska Dagbladet huvuddelen av sina personalresurser på huvudredaktionen i Malmö.

Utdelade fram till 2005 Skånska Dagbladets Kulturpris.

Huvudredaktörer[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]