Skandal i Hollywood

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Skandal i Hollywood
(A Star Is Born)
Genre Drama
Regissör William A. Wellman
Producent David O. Selznick
Manus Dorothy Parker, Alan Campbell, Robert Carson
Skådespelare Janet Gaynor, Fredric March, Adolphe Menjou, May Robson, Andy Devine
Originalmusik Max Steiner, Lou Handman m.fl.
Produktionsbolag United Artists, Selznick International Pictures
Premiär 1937
Speltid 111 minuter
Land USA
Språk Engelska
IMDb

Skandal i Hollywood eller Hollywood, amerikansk film, drama, från 1937 med regi av William A. Wellman. I huvudrollerna syns Janet Gaynor och Fredric March.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Filmen handlar om en alkoholiserad skådespelare i Hollywood (March) som på en fest träffar på en ung kvinna (Gaynor) som länge försökt bli skådespelerska. Han hjälper henne att få en roll i en film, och hon lyckas bli storstjärna, men samtidigt får han själv sparken och blir alltmer alkoholiserad.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen är en omarbetning av en tidigare film, What price Hollywood från 1932 som även den producerades av Selznick. Den har även filmats i ytterligare två versioner, en version från 1954 med Judy Garland och James Mason (se En stjärna föds (1954)) samt 1976 med Barbra Streisand och Kris Kristofferson (se En stjärna föds (1976)).

Den alkoholiserade filmstjärnan, Norman Maine, som här spelas av Fredric March baseras på flera samtida skådespelare, bland annat John Barrymore och John Gilbert som båda drack för mycket. I filmen hamnar Norman Maine på ett sanatorium för att bli kvitt sina alkoholproblem, vilket Barrymore också hade varit på. I en scen tvingas Norman Maine offentligt att be om att få ett arbete, vilket även hade hänt John Gilbert sedan MGM-chefen Louis B. Mayer hade börjat tala illa om honom.

Filmen fick flera Oscarsnomineringar, bl.a. bästa manus (Wellman och Carson vann), bästa film, bästa manliga skådespelare, bästa kvinnliga skådespelare och bästa regissör.

Rollista (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]