Skelettdansen

Från Wikipedia
Skelettdansen
Silly Symphonies-serien
Skelettdansen
Skelettdansen
Titelbild till filmen.
OriginaltitelThe Skeleton Dance
RegissörWalt Disney
ProducentWalt Disney
MusikCarl W. Stalling[1]
Animatör(er)Ub Iwerks
Les Clark
Wilfred Jackson
LayoutUb Iwerks[2]
StudioWalt Disney Animation Studios
DistributionColumbia Pictures
Premiär22 augusti 1929[1]
FärgformatSvartvitt
Speltid5 minuter
LandUSA USA
SpråkEngelska

Skelettdansen (orig. The Skeleton Dance), är en tecknad kortfilm av Walt Disney från 1929. Filmen är den första i Silly Symphonies-serien.[3]

Handling[redigera | redigera wikitext]

Det är natt och det blixtrar. En uggla sitter och hoar tillsammans med vinden. Vid en kyrkogård slår klockan tolv, samtidigt som en hund ylar och två katter fräser.

En underlig duell utspelas mellan katterna, där de drar varandra i nosen och spottar på varandra. När de tänker återgå till att fräsa på varandra vaknar ett skelett till liv; katterna blir rädda och springer därifrån.

Skelettet börjar smyga omkring på kyrkogården, men går snart över till att dansa. Det blir skrämt av ugglans hoande och gömmer sig bakom en gravsten. Skelettet tar därefter av sig huvudet och kastar det mot ugglan så att den ska sluta hoa, och när det har fått tillbaka sitt huvud fortsätter dansen.

Tre andra skelett dyker upp och de börjar dansa tillsammans. Under dansen gör de olika saker, som att använda varandra som hoppstyltor och xylofoner.

En tupp flyger upp på ett staket och galer. Skeletten inser att det är dag och springer in i varandra, varpå de springer tillbaka till graven.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Kortfilmen är baserad runt musik av Carl W. Stalling, samt delar av Edvard Griegs Troldtog.[1][3]

Filmen totalförbjöds från att visas på svenska biografer.[4]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] Dave Smith (1998). Disney A to Z: The Updated Official Encyclopedia. Hyperion Books. sid. 503. ISBN 978-0786863914 
  2. ^ Russel Merritt, J. B. Kaufman (2016). Walt Disney's Silly Symphonies: A Companion to the Classic Cartoon Series. Disney Editions. ISBN 978-1484751329 
  3. ^ [a b] Neil Sinyard (1988). The Best of Disney. Portland House, Twin Books. sid. 19. ISBN 978-0517653463 
  4. ^ ”The Skeleton Dance (1929)”. Svensk Filmdatabas. https://www.svenskfilmdatabas.se/sv/item/?type=film&itemid=42018. Läst 19 augusti 2023. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]