Skidor

Från Wikipedia
Skidåkare 1925
Samisk skidstav (ur Svenska Familj-Journalen).
Skogsskidor för friåkning i ospårad terräng

Skidor är långsmala anordningar som spänns fast på fötterna för att möjliggöra för användaren att ta sig fram på snö. Skidor används som transportmedel och inom skidsport. Man har funnit skidor i Sverige som är daterade till cirka 3200 f.Kr. (se Kalvträskskidan). Skidor som används vid jakt finns även avbildade på runstenar från vikingatiden. Vid en myr i Bastsund, Råneå socken i Norrbotten hittades en skida av trä från vikingatiden, som trots en del sprickor och skador är mycket välbevarad. Dess längd är 176,5 centimeter och bredden 15,3.

Material

Traditionellt har skidan tillverkats av olika träslag med bindning tillverkad av remmar. Moderna skidor tillverkas av armerad plast och glasfiber ibland med en kärna av trä.

Typer av skidor

Det finns olika typer av skidor och man väljer olika egenskaper beroend på användningsområde.

  • Backhoppningsskidor som används vid skidflygning är långa och breda
  • Slalomskidor är numera timglasformade och av carvingmodell. En annan vanlig typ är sk. Twintips. Se vidare: alpin skidutrustning.
  • Telemarksskidor är oftast en slalomskida som försetts med en telemarksbindning.
  • Längdskidor används vid åkning i preparerade spår och är ofta väldigt smala.
  • Turskidor är till skillnad mot längdskidor bredare och ofta försedda med stålkanter för att man ska kunna köra i opreparerad terräng.
  • Parkskidor är ett slags skidor anpassade för trick. Gjorda för att åka baklänges även twintip
  • Fatski är en variant av skidor som är bredare än vanliga skidor. De är gjorda för lössnö. De flesta fatskis är twintips.
  • Twintips är en typ av skida där båda ändarna är uppböjda. Twintips används främst för hopp,rails och pipe etc. De första twintip-skidorna kom 1995 från skidmärket Salomon.

Rekord

Världens längsta skidor är 534 meter långa. Den 13 september 2008 framförde 1043 skidåkare ett evenemang åkande på skidorna längs Drottninggatan i Örebro.[1]

Se även

Källor

  1. ^ Guinness World Records 2010. Bonnier Fakta. 2009. sid. 8, 11. ISBN 978-91-7424-033-7