Skidorientering

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Skidorientering
Start vid svenska mästerskapen 2011 i Umeå.
Start vid svenska mästerskapen 2011 i Umeå.
Högsta förbund IOF
Först utövad Sundsvall,  Sverige, 1887
Egenskaper
Kontaktsport Nej
Könsmixad Ja, separata tävlingar
Kategorisering Skidsport
Vintersport
Utrustning Karta
Skidor
Spelplats Utomhus, Skidspår
OS Nej

Skidorientering är orienteringskidor. Skidorientering kan kopplas samman med de allra första försöken till skidåkning.

Skidorientering blev tävlingsidrott i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som längdskidåkningen. År 1887 höll skidklubben SK Vidar i Sundsvall i Sverige den första kända tävlingen i skidorientering.[1] Men den tävling som kom att medföra skidorienteringens genombrott var Skidfrämjandets budkavletävling år 1900. I denna tävling fick åkarna fritt välja väg mellan kontrollerna.

Tävlingarna på den här tiden var ganska så långa och utdragna. Den första budkavlen hade till exempel start i Bollnäs, växlar i Hudiksvall och Sundsvall samt mål i Härnösand. Den banan var 175 kilometer lång och det segrande laget, Härjedalens IF, vann på drygt 28 timmar. Det är kortare banor och vinnartider i dag.

Skidorientering godkändes 1949 av IOK men ännu har ingen OS-arrangör tagit med grenen på sitt program. Världsmästerskapen hade premiär 1975.

Fram till den 30 juni 2011 var den svenska skidorienteringen en gren inom Svenska Skidförbundet, men flyttades då över till Svenska Orienteringsförbundet. Innan flytten var det bara i Sverige och Danmark som skidorienteringen inte tillhörde det nationella orienteringsförbundet. [2]

Framgångsrika svenska skidorienterare[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Svenska Skidförbundet”. http://www.skidor.com/sv/Varagrenar/Skidorientering/Omskidorientering/Historik/. Läst 18 juni 2011. 
  2. ^ Camilla Sandy (16 juni 2011). ”Tack Skidorientering!”. Svenska Skidförbundet. http://www.skidor.com/sv/Varagrenar/Skidorientering/Nyheter/Egnanyheter/Tackskidorientering/. Läst 18 juni 2011. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]