Skiffergas

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Illustration över utvinning av skiffergas jämfört med konventionella källor.

Skiffergas avser sådan okonventionellt exploaterad naturgas som är termiskt bunden till skifferberggrunden (shale på eng.) på ett djup på närmare 1.000 meter under markytan. Till skillnad mot oljeskiffer som kan brytas och förädlas genom pyrolys såsom i t ex Kvarntorp, så används numera fracking (hydraulisk spräckning) i gasskiffern. Man borrar på rätt djup horisontellt i skifferlagret och pumpar ned vatten under högt tryck som spräcker skiffern, vilken då frigör sitt innehåll av gas – till större delen metan. I spräckningsvätskan har man kvartssand och en liten mängd kemikalier (ca 1%) för att behålla porerna öppna och minska friktionen.

Miljörisker[redigera | redigera wikitext]

Metoden som används alltmer i bl a USA är inte riskfri och kritiseras av miljöorganisationer. Emellertid satsas stort på denna energikälla och priset på naturgas är 2013 i USA bara 1/5-del av det i Ryssland. Naturgas förutsägs spela en betydande roll i den framtida energiförsörjningen. Vissa fartyg har redan konverterat till naturgas som bränsle för framdrivningen.

Transport[redigera | redigera wikitext]

Naturgas kan transporteras i pipelines, men även kylas till minus 160 grader C och transporteras som LNG i tankar på båtar, tågvagnar och lastbilar.

Källor[redigera | redigera wikitext]