Skolvägran

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Skolvägran innebär vägran att gå i skolan beroende på ångest eller rädsla för skolan, vilket särskiljer anledningen från den bakom skolk. Termen myntades i Storbritannien som ett mer generellt alternativ till skolfobi, och kan användas för att beskriva skolvägran som har orsakats av separationsångest.

Cirka 1-5% av barn i skolåldern skolvägrar, och det är vanligast hos barn i åldern fem, sex, tio och elva. Siffran är liknande inom båda könen, och det finns inga kända socioekonomiska skillnader.

Barn och ungdomar med skolvägran drabbas ibland av andra problem, såsom humörsvängningar, social fobi eller depression. Ju längre ett barn stannar hemma från skolan, desto svårare är det för dem att gå tillbaka, så vissa anser att det är bäst att försöka få barnet tillbaka till skolan så fort som möjligt. Det kan dock vara svårt att genomföra.

Vissa fall av skolvägran kan lösas genom gradvis återinförande till skolmiljön, medan vissa andra måste behandlas med någon form av psykodynamisk eller kognitiv beteendeterapi. Vissa familjer har sökt alternativ utbildning för skolvägrarna som också har visat sig vara effektiva. I extrema fall är någon form av medicinering ibland verkningsfullt, men det är ingen riktigt bra lösning på problemet.

Ett medicinskt tillstånd som ofta misstas för skolvägran är Delayed Sleep Phase Syndrome (DSPS). DSPS är en sömnstörning som gör det svårt att somna på kvällen och vakna på morgonen.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia