Skumboll

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Skumraket)
För bakverket med chokladmassa, som också kallas chokladboll och kokosboll, se Chokladboll.
Skumboll.

En skumboll, kokosboll eller skumtopp, är ett bakverk med luftigt och sött äggviteskum samt ett tunt chokladöverdrag. Ibland förekommer även ett veterån i botten och kokosflingor som garnering. Andra benämningar är gräddbulle i Skåne och kokosmunk eller munk i Göteborg.

Skumbollar består av sockerlag, gelatin och äggvita, som vispas till hårt skum. Sockerlagen kan tillverkas av strösocker och glykos, och smaksättas med vaniljsocker. Smeten läggs sedan i en kokosbeströdd form, eller spritsas på tunna veterån, och ställs i frysen. Sedan överdras skumbollen med smält choklad och eventuellt kokosflingor. En variant med kokosflingor kallas skumraket.[1] I olika länder skapar man skumbollen i olika former.

På marknaden säljs skumbollar under olika varumärkesnamn, till exempel danska Samba från Elvirasminde i Skanderborg och svenska Mums-mums från Cloetta, tidigare Thule.

Historia[redigera | redigera wikitext]

De första skumbollarna tillverkades i parisiska konditorer under 1800-talet och kallades tête de nègre (negerhuvuden). Även i andra länder hade skumbollarna namn som senare skulle anses olämpliga, till exempel i Belgien (negerbröst). I Nederländerna, Tyskland och Danmark kallades skumbollarna negerkyssar till 1980-talet, liksom i Finland till 1990-talet.[2] I Danmark blev det sedermera flødeboller (gräddbullar). Danskarna äter omkring 50 st per person och år.[3]

Referenser[redigera | redigera wikitext]