Skurugata

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Koordinater: 57°41′52″N 15°5′5″Ö / 57.69778°N 15.08472°Ö / 57.69778; 15.08472

Skurugata

Skurugata är ett naturreservat kring en bergsklyfta i Eksjö kommun, Jönköpings län.

I området finns en stig på cirka 2 km som leder genom hela sprickan och upp på bergstoppen Skuruhatt. I mitten av sprickan finns en sten som går att lyfta bort och bakom finns en gästbok, vars exakta plats markeras av en skylt i klippväggen. Fram till 1954 fanns en järnvägsstation i Skurugata belägen utmed den smalspåriga Eksjö-Österbymo Järnväg, byggd 1915 och nedlagd 1954.

Geologi och biologi[redigera | redigera wikitext]

Skurugata är en ovanlig geologisk bildning, en omkring 800 meter lång klyfta i berget som är mellan 7 och 24 meter bred. Det finns flera liknande skuror på andra ställen i östra Småland, varav Skurugata är den största. De branta bergväggarna är på vissa ställen 35 meter höga.

Det finns ett antal olika teorier om hur klyftan en gång bildades. Den vanligaste förklaringen är att klyftan skapats av en isälv vid inlandsisens smältning. Andra tror att klyftan är en spricka i berggrunden eller en gravsänka. Berget i området och stenarna på klyftans botten utgörs av gråbrun och mörkbrun porfyr med inlägg av kvarts och röd fältspat.

Det finns ett antal olika mossor i sprickan, vissa av dem förekommer annars bara i fjälltrakter. I de omgivande skogarna finns också ett intressant fågelliv. Bland annat kan man se tjäder, orre, järpe och korp.

Även varma sommardagar brukar det vara svalt i botten av klyftan och vissa år har högar av snö och is legat kvar långt in på sommaren. Tidigt på säsongen och efter kraftigt regn, kan delar av sprickan vara vattenfylld.

Klyftan i kulturen[redigera | redigera wikitext]

Skurugata i Suecia-verket 1708.

Klyftan avbildades som en av ett tjugotal utvalda platser i Sverige i propagandaverket Suecia antiqua et hodierna ca 1708. Titeln har översatts till:

En stor och underlig klyfta i ett skogsklätt berg, Skurugata, icke långt från staden Eksjö i Småland, där de gamla göterna enligt sägen offrat åt sina gudar. Klyftans längd sägs vara en fjärdedels svensk mil.
Suecia antiqua et hodierna[1]

Enligt en tradition finns en bössa gömd någonstans i Skurugata, som ska ha gömts av en tjuv som kallades "Tjuva-Jösse". Det sägs att den som hittar bössan kommer att få stor framgång.[2]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Skurugata”. Suecia antiqua et hodierna, tredje bandet. Kungliga biblioteket. http://www.kb.se/samlingarna/Kartor-bilder/Suecia-antiqua/tredje-bandet/Eksjo-Skurugata. 
  2. ^ "Naturreservatet Skurugata & Skuruhatt". Eksjo.se. Läst 26 augusti 2013 (svenska)

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]