Slăntjev Brjag

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Slăntjev Brjag
Sonnenstrand
Sunny Beach
Ort
Stranden 2007.
Stranden 2007.
Land  Bulgarien
Tillhör administrativt Burgas
Majestic Hotel.jpg

Sunny Beach (bulgariska Слънчев Бряг Slăntjev Brjag, tyska Sonnenstrand) är en turistort i Bulgarien vid stranden av Svarta havet nära Nesebăr och Burgas. I Sverige går orten under namnet Sunny Beach, som på svenska betyder Soliga Stranden. Sunny Beach är Bulgariens största turistort och dit kommer många skandinaver, engelsmän och finländare. Shopping i Sunny Beach finns det gott om, speciellt vid gatan Flower Street som är Sunny Beachs huvudgata. Sunny Beach har en strand som är 7 km lång och upp emot 150 m bred, sanden är mjuk och finkornig och havet är långgrunt och mycket rent. Varje morgon åker en traktor och städar på stranden. Det kan bli mycket hett i staden under sommaren, turisterna anländer i början av maj och i slutet av september börjar de åka hem. När det inte är högsäsong, bor endast ett fåtal personer i staden, ca 500 st.

Stadens ekonomi är helt beroende av turismen, och mellan oktober och maj förvandlas staden till en spökstad[källa behövs].

"Bloody Beach"[redigera | redigera wikitext]

År 2007 dödades en svensk turist på en nattklubb av klubbens dörrvakter. Händelsen fick omfattande utrymme i svenska medier.[1] Därav uppkom namnet "Bloody Beach". [2][3] I augusti skickade även Norge sin ambassdör till regionen för att diskutera det upptrappade våldet mot turisterna.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.svd.se/dynamiskt/inrikes/did_16247714.asp Svenska Dagbladet
  2. ^ http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=671804 Dagens Nyheter
  3. ^ http://aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,1121696,00.html Aftonbladet

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]