Slaget om Länkipohja

Från Wikipedia
Arkebusering i Länkipohja.

Slaget om Länkipohja utkämpades under det finska inbördeskriget den 16 mars 1918 mellan de röda och de vita trupperna, de förra 1 000 man, de senare 3 000.

Slaget var en förberedande operation i slaget om Tammerfors. Överste Karl Wilkmans uppgift var att öppna en anfallsväg till Orivesi vid Länkipohja vid Orivesi-Jämsänkoski-avsnittet i Längelmäki, 28 km nordost om Orivesi. Av hans Jämsä-grupp beordrades män från Seinäjoki, Lappo och Torneå fram för att erövra de rödas starkt befästa ställningar. Anfallet började i öppen terräng tidigt på marsmorgonen för att utnyttja överraskningsmomentet. Istället studsade anfallarna, varefter reserver kastades in i striden, Vasa grenadjärbataljon. De vita segrade. Arkebuseringar av de besegrade följde. I Längelmäki begravningsplats ligger de röda i en massgrav.

I striden stupade "Lappo snöplog", Matti och Ilmari Laurila. Till deras ära komponerade Heikki Klemetti "Vilppulan urhojen muistolle". Monument över striden restes 1938 (restaurerad 1982). I centrala Länkipohja står sedan 1923 ett monument över Laurila.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Antero Tuomisto, Sotiemme muistomerkit. Jyväskylä 1990

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]