Slaget vid Stoke Field

Från Wikipedia
Slaget vid Stoke Field
Del av Rosornas krig

Ägde rum 16 juni 1487
Plats East Stoke, Nottinghamshire, England
Resultat Avgörande lancastisk seger
Stridande
Huset York Huset Lancaster (Tudor)
Befälhavare och ledare
John de la Pole 
Martin Schwartz 
Henrik VII
John de Vere
Jasper Tudor
Styrka
8 000 12 000
Förluster
4 000 3 000

Slaget vid Stoke Field, som ägde rum 16 juni 1487, var det sista slaget under Rosornas krig (som andra menar redan hade tagit slut i och med slaget vid Bosworth Field och Henrik VII:s trontillträde.)

Henrik VII innehade nu tronen, för huset Lancasters räkning och hade vunnit erkännande från den yorkistiska sidan genom äktenskapet med deras arvtagare Elizabeth av York, men hans grepp om makten var inte helt säkert.

Den överlevande manliga person från den yorkiska dynastin som hade störst anspråk på tronen var drottningens kusin, Edvard, earl av Warwick (son till George Plantagenet, hertig av Clarence). Pojken hölls inspärrad i Towern, men en bedragare vid namn Lambert Simnel upptäcktes av John de la Pole, 1:e earl av Lincoln. Lincoln, som tycktes ha enats med Tudorkungen, hade dock egna anspråk på tronen eftersom den siste Plantagenet-kungen, Rikard III, hade utsett honom till tronarvinge. Även om han troligtvis inte var omedveten om Simnels sanna identitet. såg Lincoln en möjlighet till hämnd. Tillsammans med Rikard III:s mest lojale anhängare, lord Lovell, krönte han bedragaren som "Kung Edvard VI" i Dublin och rebellarmén, som bestod av en blandning av burgundiska legosoldater och oerfarna, illa utrustade män, tågade in i England via Lancashire.

Henriks armé som marscherade mot Newark, mötte rebellerna redan vid floden Trent. Rebellerna var fler än den kungliga armén och de burgundiska legoknektarna var erfarna krigare. De orsakade stora förluster hos kungens trupper, men besegrades. Lincoln dödades i striden och Lovell drunknade troligtvis i Trent. Simnel tillfångatogs, men benådades av kungen som en barmhärtighetsgest som inte skadade hans rykte.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Battle of Stoke Field, 17 juni 2009.