Slitz

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Slitz var en månatlig tidskrift som gavs ut i Sverige. Tidskriften startades som en musiktidning 1985 då tidningarna Schlager och Ritz slogs ihop men blev på 1990-talet en tidskrift riktad till män. Slitz lades - efter vikande upplagor - ner år 2012.[1]

Historia[redigera | redigera wikitext]

Slitz startades hösten 1985, då musiktidningarna Schlager och Ritz slogs ihop. Under det sena 1980-talet skrev många av Sveriges ledande rock- och underhållningsjournalister i tidskriften, till exempel Jan Gradvall, Mats Olsson och Martin Theander. Från omkring 1989 ökade den kvot av materialet som inte handlade om musik. Man gjorde då ett misslyckat försök att skapa en trendtidning av brittiskt snitt.[förtydliga] 1991 kom Mats Drougge in som delägare och chefredaktör och återinförde skivrecensionerna som tagits bort året innan och skruvade formatet mot musik, film och underhållning. År 1996 relanserade Drougge tidningen och den blev ett livsstilsmagasin för unga män, av samma typ som Café. Förändringen kom att bli en upplagemässig framgång och var under en tid den största tidningen i Norden i sin genre. Den utgavs under en period även i Norge, Danmark och Finland. Mats Drougge ledde sedan tidningen, som ägare och chefredaktör, fram tills den lades. Efter 2010 sjönk upplagan och i december 2012 beslutades att Slitz skulle läggas ner. Sista numret gavs ut den 18 december 2012 och det sista omslaget pryddes av Pia Muehlenbeck.[2]

Innehåll[redigera | redigera wikitext]

Från 1996 fokuserade tidskriften på reportage och intervjuer riktade till män. Man hade bland annat fackbevakning inom teknik, motor och underhållning. Ett stort antal modeller och kändistjejer har under årens lopp medverkat i Slitz. Bland dem kan nämnas Victoria Silvstedt, glamourmodeller som Hanna Graaf och Elin Grindemyr, dokusåpadeltagare som Linda Rosing samt artister och andra kändisar som fotbollsstjärnan Josefine Öqvist. I juni 2006 blev meteorologen Tone Bekkestad avstängd från sitt arbete som väderpresentatör på TV4 på grund av att hon medverkade på en bild i tidningen.[3] Hösten 2012 försökte man flytta fokus från herrtidning och bland annat slutade man att ha lättklädda kvinnor på omslaget och hade istället aktuella kända män.

Konkurrenter[redigera | redigera wikitext]

Tidningen Café fungerade länge som Slitz huvudkonkurrent.[när?] Under 2000-talet fick Slitz även konkurrens av Moore Magazine och den svenska utgåvan av FHM, som dock lades ner i oktober 2007. Moore lades ned 2011.

Medarbetare[redigera | redigera wikitext]

Slitz fungerade som en plantskola för män under Mats Drougges ledning. Här har många namnkunniga personer i tidskriftsbranschen startat sin yrkesbana som Jens Stenberg (chefredaktör på Café), Per Nilsson (chefredaktör på King), Mattias Falk (redaktionschef på King), Bingo Rimér (fotograf och chefredaktör på Moore), Tobias Wickström (chefredaktör på FHM), Robert Laul (sportreporter på Aftonbladet), Niklas Natt och Dag (frilansskribent) och Peter Smirnakos (chefredaktör på Icon).

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.dn.se/kultur-noje/tidningen-slitz-lagger-ner
  2. ^ www.slitz.se
  3. ^ http://www.resume.se/nyheter/2006/06/21/tone_bekkestad_avstangd_fr/