Småtrollen och den stora översvämningen

Från Wikipedia
Småtrollen och den stora översvämningen
FörfattareTove Jansson
OriginalspråkSvenska
IllustratörTove Jansson
LandFinland
ÄmneÄventyr
GenreBarnlitteratur
Förlag för förstautgåvanSchildts
Alfabeta (nyutgåvor)
Utgivningsår1945
Del i serie
Ingår i serieMumintrollen
Del1
Efterföljs avKometen kommer

Småtrollen och den stora översvämningen är den första boken av den finlandssvenska författaren Tove Jansson i serien om Mumintrollen. Den gavs första gången ut av Schildts förlag 1945, och nyutgåvor kom 1991 och 2005.[1] Förstaupplagan är mycket eftertraktad bland samlare.[1] Jansson själv har sagt att hon inte var särskilt nöjd med boken.[2] I inledningen till nyutgåvan från 1991 skriver hon att hon ville att "Mumintrollen" skulle finnas med i titeln men att bokförlaget inte var ense om detta och menade att "Småtrollen" skulle vara mer lättförståeligt för barnen[3] - "mumintroll" var ju, trots allt, något helt nytt.

I Småtrollen och den stora översvämningen består huvudpersonerna av Mumintrollet, Muminmamman, Muminpappan, Det lilla djuret (i de efterföljande böckerna känd som Sniff) och Tulippa men även andra mystiska varelser som Hattifnattarna, myrlejon, sjötroll och en storkliknande fågel kallad Marabuherrn presenteras.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Det är i slutet av augusti och Muminpappan är försvunnen under sitt sökande efter ett hus där Muminfamiljen ska bo under vintern. Muminmamman och Mumintrollet beger sig ut för att leta efter pappan samtidigt som en stor och dramatisk översvämning sker. På vägen stöter mamman och sonen på Det lilla djuret och Tulippa som hjälper dem i sökandet, men också mindre vänliga figurer som en stor orm och ett myrlejon. I Hattifnattarnas båt tar de sig till ett ställe där en rödhårig pojke bor helt ensam och som Tulippa bestämmer sig för att flytta in hos. När allt ser som mörkast ut får de hjälp av den storkliknande fågeln Marabuherrn som låter dem sitta på hans rygg medan han flyger högt över träden där de slutligen hittar Muminpappan sittande på en gren. Medan hela Muminfamiljen och Det lilla djuret går vidare berättar pappan att han hittat det perfekta huset för dem, vilket de snart får se ha flutit i land i en dal de kommit fram till. Där bestämmer de sig för att bo i resten av sina liv.

Till skillnad från senare muminböcker utspelar sig inte boken i skärgårdsmiljö, utan i ett exotiskt landskap.[1] Många[vilka?] har föreslagit att boken är en allegori över den finska vardagen under andra världskriget då papporna var ute i krig och familjerna fick klara den krävande och stundtals skrämmande vardagen själva.[källa behövs]

Figurer som presenteras i boken[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] ”Småtrollen och den stora översvämningen”. Uppslagsverket Finland. http://www.uppslagsverket.fi/sv/sok/view-103684-SmaatrollenOchDenStoraOeversvaemningen. Läst 29 december 2010. 
  2. ^ "Tove Jansson och de japanska muminanimationerna". YLE, 1991. Hämtad 2011-08-04.
  3. ^ Jansson, Tove: Småtrollen och den stora översvämningen, 1945. Alfabeta bokförlag. ISBN 978-91-501-0615-2.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]