Smörgåstårta

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Smörgåstårta är en svensk typ av smörgåsanrättning av en sådan form och med så pass mycket pålägg och fyllning att den mer påminner om en tårta till utseende och konsistens, men har en matigare karaktär än en gräddtårta och liknande ingredienser som i en landgång. Smörgåstårtan är vanligtvis uppbyggd i flera skikt där vitt matbröd varvas med lager av delikatessbetonade pålägg och till konsistensen krämiga utfyllnader.[1] Vanliga ingredienser är grädde, majonäs, gräddfil, räkor, gravad eller rökt lax, ägg, gurkskivor och tomater. Även kräftor, kräftstjärtar och kallskuret kött förekommer, exempelvis skinka. På glesbygden i det svenska inlandet förekommer även varianter med bland annat köttbullar som garnering, då tillgången på skaldjur som till exempel räkor, förr var dålig.

Smörgåstårtan serveras kall och skärs upp på samma sätt som en vanlig tårta. Smörgåstårtan är vanligt förekommande i festliga sammanhang vid lunch- och middagstid.

Smörgåstårtan fick sitt genombrott i Sverige efter att bagaren Gunnar Sjödahl fick idén år 1965, när denne arbetade vid konditoriet Wedemarks i Östersund, och han har fått äran som smörgåstårtans uppfinnare.[2] Emellertid lär liknande anrättningar ha nämnts i matsammanhang från 1940-talet och framåt.[3][förtydliga] Tårtan påminner om dansk smörgåstradition.[3]

Sin ringa ålder till trots har smörgåstårtan blivit en modern tradition som ofta serveras på familjehögtider som till exempel bröllop, konfirmation, student- och födelsedagsfester och avtackning av kolleger. Det är även populärt att fira Sveriges nationaldag med en smörgåstårta. Till smörgåstårtan dricks ofta cider, vitt vin eller öl och snaps.

Smörgåstårtans dag firas sedan 2012 årligen den 13 november, eftersom det är uppfinnarens födelsedag.[2]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ smörgårdstårta i Nationalencyklopedins nätupplaga. Läst 2014-11-11.
  2. ^ [a b] Smörgåstårtans dag, Mittnytt 2013-11-13
  3. ^ [a b] DN: Smörgåstårtan gör comeback, Dagens nyheter 2009-08-16