Smörgåstårta

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Smörgåstårta är en typ av smörgåsanrättning av en sådan storlek och form och med så pass mycket pålägg och fyllning att den mer påminner om en tårta till utseendet och konsistensen än en smörgås. Smörgåstårtan är vanligtvis uppbyggd i flera skikt där bröd varvas med lager av olika pålägg och till konsistensen krämiga utfyllnader. Vanliga ingredienser är räkor, rökt lax, ägg, tomater och gurka. Även kräftor och kallskuret kött förekommer. På glesbygden i det svenska inlandet förekommer även varianter med bland annat köttbullar som garnering, då tillgången på skaldjur som till exempel räkor, historiskt har varit dålig.

Smörgåstårtan serveras kall och skärs upp på samma sätt som en vanlig tårta.

Smörgåstårtan skall enligt en tradition ha skapats av Gunnar Sjödahl, när denne arbetade vid konditoriet Wedemarks i Östersund på 1960-talet, men faktum är att den nämns i matsammanhang från 1940-talet och framåt. På 1970-talet slog den igenom stort i Sverige. Det åts både på fester och till lunch.[1]

Sin ringa ålder till trots har smörgåstårtan blivit en modern tradition som ofta serveras på familjehögtider som till exempel bröllop, konfirmation, student- och födelsedagsfester. Det är även populärt att fira Sveriges nationaldag med en smörgåstårta. Till smörgåstårtan dricks ofta vitt vin eller öl och snaps.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ DN: Smörgåstårtan gör comeback