Smittskydd

Från Wikipedia

Smittskydd är insatser inom en rad samhällssektorer, bland annat inom hälso- och sjukvården, som syftar till att skydda befolkningen mot spridning av smittsamma sjukdomar. Ett stort antal människor inom många olika verksamhetsfält deltar i arbetet, som vanligen berör olika typer av förebyggande, preventiva, insatser med syfte att minska risken för att en individ ska komma i kontakt med ett smittämne, att förhindra att en individ som har utsatts för smitta blir sjuk samt att förhindra att en infekterad individ för smittan vidare till andra. Smittskyddet är därmed en viktig del av folkhälsoarbetet.

Socialstyrelsen är den myndighet som, under riksdag och regering, har det övergripande ansvaret för smittskyddet. Andra viktiga aktörer är Folkhälsomyndigheten, som svarar för den epidemiologiska övervakningen och kunskapsförmedlingen, och landstingen.

Regelverket för hantering av smittsamma sjukdomar finns i smittskyddslagen, smittskyddsförordningen samt i Socialstyrelsens föreskrifter inom området.

Externa länkar