Sofia Magdalena av Brandenburg-Kulmbach

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Drottning Sofia Magdalena. Målad av J.S. du Wahl

Markgrevinnan Sofia Magdalena av Brandenburg-Kulmbach, drottning av Danmark, född 28 november 1700 på slottet Schönberg, död 27 maj 1770Christiansborg. Hon var dotter till markgreve Christian Heinrich av Brandenburg-Kulmbach zu Weferlingen och grevinnan Sophie Christiane av Wolfstein.

Sofia Magdalena gifte sig 7 augusti 1721 med kung Kristian VI av Danmark. Paret levde i en lycklig relation. Hon blev farmor till sin namne drottning Sofia Magdalena av Sverige.

Sofia Magdalena hade fått en religiös uppfostran, och paret levde ett mycket strängt religiöst hovliv. Samtidigt som hovlivet var strängt religiöst var det också ovanligt praktfullt och högtidligt och stora summor spenderades på lyx, pompa och högtidliga ceremonier. Hon var inte populär, utan anklagades för att ha bidragit till att isolera hovet och öka tysk-dominansen. Hon betraktades dessutom som arrogant och högfärdig och gjorde det mesta av sin position som drottning.

Hon kom inte överens med sin son under dennes regeringstid, men spelade en viss roll under sonsonens första år som kung, då hon hade en bättre relation med sina barnbarn än sina barn, och på hennes inrådan kom Moltke i onåd hos Christian och Danneskjöld favoriserades.

Hon grundlade de danska kronjuvelerna. Hon grundade också orden Ordenen de l'Union Parfaite 1732, och Vallø Stift 1737. Hon lät även bygga Hirschholm slott.

Barn[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]


Företrädare:
Anna Sophie Reventlow
Drottning av Danmark
1730–1746
Efterträdare:
Louise av Storbritannien
Drottning av Norge
1730–1746