Sofies värld

Från Wikipedia
Sofies värld
Roman om filosofins historia
FörfattareJostein Gaarder
OriginaltitelSofies verden
OriginalspråkNorska
ÖversättareMona Eriksson
LandNorge
ÄmneFilosofi, didaktik
GenreRoman
Förlag för förstautgåvanAschehoug
Utgivningsår1991
Först utgiven på
svenska
1993
HuvudpersonerSofie

Sofies värld (originaltitel: Sofies verden) är en roman från 1991 av Jostein Gaarder, i svensk översättning 1993.[1][2] Den var världens mest sålda bok 1995.[källa behövs] Romanen har undertiteln "Roman om filosofins historia".[2] Den har översatts till 54 språk och har tryckts i mer än 30 miljoner exemplar.

Ursprungligen skrevs boken som en "kommentar" till författarens roman Spelkortsmysteriet från 1990 (svensk översättning 1992). När huvudpersonen i Spelkortsmysteriet kommer hem skall han gå på biblioteket och hitta en bok som skulle kunna förklara de filosofiska frågorna. Men boken fanns inte och därför har den skrivits.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Huvudpersonen Sofie, som lever i Norge år 1990, får oväntat flera mystiska brev från filosofen Alberto Knox, med filosofiska frågor; det blir en hel brevkurs i filosofi. Till början handlar den om Bibeln och senare fortsätter den med stora filosofer, bland annat Sokrates, Immanuel Kant och Sigmund Freud.

Boken är ett exempel på metalitteratur. Mot slutet av romanen inser Sofie att hon är en fiktiv person i en bok, som en norsk FN-soldat skriver hem till sin dotter (Hilde Møller Knag) för att undervisa henne i filosofi. Det är även denna bok som läsaren läser fram till att Sofie upptäcker detta. En av de viktigaste filosoferna för berättelsen är därför George Berkeley, som hävdade att det inte finns någon "objektiv" värld bortom vår perception.

Adaptioner[redigera | redigera wikitext]

Romanen ligger till grund för den norska filmen Sofies värld från 1999. Den har även kommit ut som något slags enkelt datorspel.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från norska Wikipedia (bokmål/riksmål), Sofies verden, 22 september 2005.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Sofies verden” (på engelska). Worldcat. 1991. https://www.worldcat.org/title/sofies-verden-roman-om-filosofiens-historie/oclc/26672860. Läst 18 mars 2016. 
  2. ^ [a b] Gaarder, Jostein; Eriksson, Mona (1993). Sofies värld: [roman om filosofins historia]. Stockholm: Rabén & Sjögren. Libris 8349424. ISBN 91-29-62196-8