Sommar

Från Wikipedia
Version från den 14 december 2017 kl. 10.34 av Sjunnesson (Diskussion | Bidrag) (Rullade tillbaka redigeringar av 161.52.14.103 (diskussion) till senaste version av Nosslrac)
Ett fält i Belgien på sommaren.
"Nordisk sommarkväll" (1889-1900), målning av Richard Bergh, utförd på Ekholmsnäs gård, Lidingö.

Sommar är den årstid som karakteriseras av att den är varmast. Detta begrepp används årstidssystemen för de subtropiska, tempererade, subarktiska och arktiska klimaten. Årstiden definieras enligt ett antal olika perspektiv, bland annat kalendariskt, astronomiskt och meteorologiskt.

Olika definitioner

Sommaren definieras utifrån ett antal olika synsätt:

Kalendarisk sommar

Enligt det kalendariska perspektivet är sommar inom tempererat klimat en årstid som definieras som månaderna juni, juli och augustinorra halvklotet och december, januari och februarisödra halvklotet, motsvarande de tre varmaste månaderna under året.

Astronomisk sommar

Ur ett astronomiskt perspektiv inleds sommaren med sommarsolståndet omkring den 21 juni på norra halvklotet och omkring 21 december på södra halvklotet för att sedan avslutas då dag och natt är lika långa, på höstdagjämningen. Norra halvklotets sommar infaller samtidigt med det södra halvklotets vinter, och vice versa.

Meteorologisk sommar

Ur ett meteorologiskt perspektiv definieras sommaren utifrån förändring i temperatur samt bestämd uppmätt temperatur under viss tid. I Sverige definierar SMHI sommaren som den tid när dygnsmedeltemperaturen har varit över 10 °C i minst fem dygn i sträck. Om det därefter förekommer en kallare period räknas det fortfarande som sommar, dock med bakslag.[1][förtydliga] Efter 15 maj så brukar temperaturen per dag överskrida 10 grader i snitt och det börjar blomstra då också. Sommaren tar oftast slut efter 15 september. Första halvan av September är dock oftast rätt sommaraktig.

Då alla månader vid Medelhavet har en medeltemperatur över +10 °C[källa behövs] är synen på vad som är sommar något annorlunda där än i Sverige, nedom högfjällen. I högsta Lappland når medeltemperaturen inte över +10 °C i juli, men man talar ändå om sommar där. Före midsommar ligger snölegorna ofta meterdjupa och tätt inte bara i det svenska högfjället utan även något lägre. Att kalla detta för sommar kan leda fel.[källa behövs]

Övergång mellan årstider

Övergången mellan vår och sommar kallas försommar och inträffar på norra halvklotet i maj-juni. Sensommar inträffar på norra halvklotet i augusti-september, och på södra i februari-mars, och är övergången mellan sommar och höst. Begreppet högsommar (alternativt "högsommarvärme") definieras att högsta temperaturen på dygnet i fråga når +25 °C eller högre, och gällande värmebölja skall detta upprepas minst fem dagar i sträck.

För många förknippas sommar med ledighet från jobb och skola i form av semester respektive sommarlov. Inom musiken exempelvis Gyllene Tider, Tomas Ledin och The Beach Boys då de ofta turnerat och sjungit sånger om sommaren.

Se även

Referenser

  1. ^ ”Sommar”. SMHI. 28 oktober 2011. http://www.smhi.se/kunskapsbanken/meteorologi/sommar-1.1084. Läst 28 augusti 2012. 

Externa länkar