Sonallah Ibrahim

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Sonallah Ibrahim, född 1937 i Kairo, är en egyptisk journalist, författare och filmregissör.

I tjugoårsålden fängslades han av politiska skäl; han var med i Haditu, en vänsterrörelse som sågs som regimfientlig, trots att den stödde Gamal Abdel Nassers sociala och ekonomiska politik. Han satt i fångläger i öknen utanför Assuan i fem och ett halvt år, och hans författarskap behandlar i stor utsträckning erfarenheterna därifrån och från livet i en förtryckande stat.

Ibrahim debuterade som författare 1966 med kortromanen Tilka al-Raiha (engelsk översättning: "The Smell of It"), men romanen konfiskerades av myndigheterna på utgivningsdagen, och det dröjde ända till 1986 innan den åter gavs ut på arabiska. Först 1994 fick han ett publikt erkännande i Egypten, i och med att han tilldelades ett prestigefyllt litteraturpris som sultanen av Oman instiftat. Vid denna tid hade nästan samtliga Ibrahims verk översatts till andra språk. 2004 fick han det egyptiska kulturministeriets litteraturpris, men vägrade ta emot det.[1]

Ibrahim skrev 1967 Höga Dammens människa, ett symbol- och metafortyngt reportage om uppförandet av Assuandammen, där han flätar ihop dammbygget med myten om Nassers regim.

Två av Ibrahims romaner finns översatta till svenska, Augustistjärnan (från 1974, på svenska 1990) och Kommittén (från 1981, på svenska 1994). Båda är utgivna av Alhambra förlag.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Augustistjärnan av Sonallah Ibrahim”. alhambra.se. http://www.alhambra.se/bocker/sonallah_augusti.htm. Läst 2010-04-05. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]