Sony Interactive Entertainment

Från Wikipedia
Sony Interactive Entertainment, LLC
Sony Interactive Entertainment logo (2016).svg
Sony Interactive Entertainment San Mateo.jpg
SIE:s huvudkontor i San Mateo, Kalifornien.
TypDotterbolag till Sony
HuvudkontorSan Mateo, Kalifornien, USA
NyckelpersonerJim Ryan (Ordförande och VD)
John Kodera (Vice ordförande)
BranschInteraktiv underhållning
Dator- och TV-spel
Forskning och utveckling
Tillverkare
ProdukterPocketstation, Playstation, Playstation 2, PSX, Playstation Portable, Playstation 3, Playstation Vita, Playstation 4
Antal anställdaUngefär 8000
Historik
Grundat16 november 1993 (som Sony Computer Entertainment Inc.)
Minato, Tokyo, Japan
GrundareKen Kutaragi
Tidigare namnSony Computer Entertainment (1993–2016)
Sony Network Entertainment (1993–2016)
Struktur
ModerbolagSony Corporation of America
DotterbolagAudiokinetic
Gaikai
SN Systems
Playstation Productions
AvdelningarSIE Worldwide Studios
Övrigt
SloganSe Slogans
WebbplatsOfficiell webbplats

Sony Interactive Entertainment, LLC (förkortat som SIE och tidigare känt som Sony Computer Entertainment Inc. (SCE) och Sony Network Entertainment) är en multinationell datorspelsutvecklare, produkttillverkare och forskning och utvecklingsföretag. Det grundades den 16 november 1993 i Tokyo, Japan, och ingår i Sonykoncernen.

SIE hanterar forskning och utveckling, produktion och försäljning av hårdvaran och mjukvaran till deras Playstation spelkonsoler. Företaget utvecklar och utger även spel till deras konsoler. SIE har flera dotterföretag runt om i världen som utvecklar spel. Mycket av musiken som görs till deras spelfranchiser skapas av Aniplex.

I april 2016 omstrukturerades och omorganiserades både SCE och Sony Network Entertainment till Sony Interactive Entertainment, som tog över båda företagens verksamheter.[1] Företaget har sina huvudkontor i San Mateo i Kalifornien (Sony Interactive Entertainment Inc. & Sony Interactive Entertainment Americas huvudkontor), i Kōnan i distriktet Minato i Tokyo (Sony Interactive Entertainment Japan Asias huvudkontor), i Scarborough i Toronto och i London ((Sony Interactive Entertainment Europes huvudkontor). SIE har även mindre kontor och distributionscentraler i Hollywood, Los Angeles och San Diego i Kalifornien, USA, Toronto, Ontario, Kanada; Melbourne, Australien; Seocho-gu, Seoul, Sydkorea; och Liverpool, Storbritannien.

Spelkonsoler[redigera | redigera wikitext]

Playstation

Playstation[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Playstation

Sony kom in i datorspelsbranschen när de lanserade PlayStation (vilket hade kodnamnet PSX när den utvecklades, nuförtiden kallas den ofta för PSone, PS1 i skrivspråk eller Playstation ett av svensktalande personer). Det var från början tänkt som ett tillägg till Nintendos Super Nintendo Entertainment System som ett svar på Segas Sega CD. När idén om att använda konsolen som ett tillägg till SNES lades ner, gjorde Sony om den till den nuvarande Playstation konsolen. Playstation släpptes i Japan den 3 december 1994, i USA den 9 september 1995 och i Europa den 29 september 1995. Systemet blev väldigt populärt och blev sin tids bäst säljande konsol.

Playstation 2

Playstation 2[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Playstation 2

PlayStation 2, PS2 eller PSX2 är världens hittills bäst säljande spelkonsol och är Sonys andra konsol som släpptes i Japan den 4 mars 2000, i USA den 26 oktober 2000 och i Europa den 24 november 2000. PS2 drivs av en centralprocessor som kallas för Emotion Engine och var den första spelkonsolen som kunde spela upp DVD skivor. Några spelutvecklare klagade på att det var för svårt att utveckla spel till den och vissa antydde att den inte var lika kraftig som de andra spelkonsolerna. Trots klagomålen fick PS2 bra kritik från de flesta tredjepartsutvecklare och såldes väldigt bra. Den är även den längst "levande" konsolen med sina nio år ute på marknaden.

PSX[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: PSX

I december 2003 uppgraderade Sony Playstation 2 genom att lägga till en DVD-brännare och en extra hårddisk som kunde spela in videoklipp. Det uppgraderade systemet kallades för PSX. PSX har avsevärda likheter med Playstation Portable:s media funktioner. Det var en dyr enhet (den kostade runt 5000 SEK) och på grund av den dåliga försäljningen släpptes den aldrig utanför Japan.

Playstation 3[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Playstation 3
Playstation 3

Sonys entré in i den sjunde generationens konsoler, är Playstation 3 (även kallad PS3), som släpptes i november 2006 i Japan och USA och senare i mars 2007 i Europa och Australien. Den drivs av en processor som kallas för Cell, som blev utvecklad av Sony, Toshiba och IBM. Det har släppts flera olika versioner av PS3. De olika versionerna har antingen en 20, 40, 60, 80 eller en 160GB hårddisk. 20 och 60GB versionerna av PS3 säljs inte längre på grund av den höga produktionskostnaden.


Playstation 4[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Playstation 4
Playstation 4

Sonys spelkonsol i den åttonde generationens konsoler, är Playstation 4 (även kallad PS4), som släpptes i november 2013. Processorn Jaguar är skapad av AMD, det är även denna processor som driver Xbox One, Microsofts spelkonsol i samma generationsserie.


Playstation 5[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Playstation 5

Sonys spelkonsol i den nionde generationens konsoler, är Playstation 5 (även kallad PS5), som släpptes i november 2020.

Bärbara spelkonsoler[redigera | redigera wikitext]

Pocketstation

Pocketstation[redigera | redigera wikitext]

Pocketstation är en liten spelkonsol som skapades av Sony som ett tillbehör till Playstation. Den släpptes exklusivt för Japan den 23 december 1998. Den innehåller en LCD-skärm, en klocka och kan kommunicera med Playstation via infraröda strålar. Den tar även emot ett Playstation-minneskort.

Playstation Portable

Playstation Portable[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Playstation Portable

Playstation Portable (PSP) är en bärbar spelkonsol som släpptes i Japan den 12 december 2004, USA den 24 mars 2005 och i Europa den 1 september 2005. Det är Sonys försök att slå sig in på marknaden för bärbara konsoler, vilken tidigare helt dominerats av Nintendo. Nintendo lanserade rivalkonsolen Nintendo DS tre veckor innan Sony lanserade Playstation Portable. En tunnare och lättare version av spelkonsolen tillkännagjordes för allmänheten den 11 juli 2007 och under Sonys presskonferens vid E3 2007. Den släpptes i september 2007 och finns i svart, vitt, rosa och silver.

Playstation Portable Go[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Playstation Portable Go

Playstation Portable Go (PSP Go) är en portabel spelenhet som saknar möjligheten att spela spel via det fysyka mediet kallad UMD. Denna konsol blev inte den försäljningsframgång som Sony hoppats på.

Playstation Vita[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Playstation Vita

Playstation Vita (PS Vita) är namnet på en bärbar konsol som släpptes under år 2012. Den ersatte därmed föregående modeller av bärbara enheter från Sony.

Interna organisationer[redigera | redigera wikitext]

Sony Interactive Entertainment Inc.
SCEI:s olika dotterbolag
Sony Interactive Entertainment America Inc.

Sony Interactive Entertainment Europe Ltd.

Sony Interactive Entertainment Korea Inc.

Spelfranchiser och produkter[redigera | redigera wikitext]

Sony Interactive Entertainment äger följande franchiser och produkter:

Slogans[redigera | redigera wikitext]

Slogans som har använts av Sony Interactive Entertainment i reklamkampanjer:

  • "Enos Lives" – PS
  • "U R Not e – PS
  • "Do Not Underestimate The Power Of The PlayStation." – PS
  • "Wherever, Whenever, Forever" – PS
  • "The Beginning" – PS2
  • "Live In Your World, Play In ours." – PS2
  • "Welcome to the Third Place" – PS2
  • "Fun, Anyone?" – PS2
  • "WELCOME CHANG3" – PS3
  • "This is Living" – PS3
  • "PLAY B3YOND" – PS3
  • "Greatness awaits" – PS4

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Sony Interactive Entertainment, 12 december 2019.

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]