Pinot noir

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Spätburgunder)
Hoppa till: navigering, sök
Chehalem pinot noir grapes.jpg
Vin
High contrast wine glasses.jpeg

Vin
Vinrankor
Lista över vindruvor
Lista över vinregioner


Rött vin
Vitt vin
Rosévin
Mousserande vin


Starkvin

Pinot noir är en Blå vindruva och den viktigaste druvan i röda bourgogneviner. Den ger lätt mutationer, vilket innebär att ett stort antal olika kloner existerar, och den räknas som svårodlad. Rätt hanterad ger den dock några av de bästa vinerna i världen, till exempel Romanée-Conti, som ofta kallas världens bästa vin[1][2](av vinproducenten Domaine de la Romanée-Conti i Bourgogne).

Pinot noir skiljer sig från till exempel cabernet sauvignon i det att den inte ger särskilt mörka, tanninrika viner, utan åtminstone enklare viner är ljusa i färgen, har låg strävhet, och ofta en viss syrlighet i smaken. Karaktären varierar i övrigt med jordmånen och klimatet; lättare viner har ofta aromer av jordgubbar, hallon eller smultron, medan kraftigare viner har aromer av körsbär, och viner odlade i varmt klimat kan ha aromer av björnbär med dragning åt viss syltighet.

Frankrike har den största arealen pinot noir-odlingar i världen, och förutom att den finns i Bourgogne är den en av tre huvuddruvor i Champagne, är den enda druvan man gör röda viner på i Alsace, samt finns i mindre mängd i flera andra regioner. USA har näst störst odlingar, bland annat i Kalifornien, inte minst i kustnära vinområden och norra Kalifornien, samt Oregon. Tyskland har de tredje största odlingarna, och pinot noir är den vanligaste druvan i tyska rödviner, under namnet Spätburgunder eftersom den mognar relativt sent (spät) under tyska klimatförhållanden. I Österrike är namnet Blauburgunder vanligare. Relativt omfattande odlingar av pinot noir finns också i bland annat Australien, Chile och Nya Zeeland.

Pinot noir har på senare tid blivit lite av en trenddruva i vinvärlden. Orsaken är bland annat att den hade en framträdande roll i den amerikanska vin-roadmovien Sideways från 2004 (regisserad av Alexander Payne).

Mutationer och närbesläktade druvsorter[redigera | redigera wikitext]

Druvsorten pinot gris har uppstått ur pinot noir genom en mutation som gett en druvsort med ljusare skal (ungefär grått – gris – till rosa när druvorna är mogna), och den räknas därför som en grön druvsort. Den gröna druvsorten pinot blanc har därefter uppstått genom mutation av pinot gris, och har ytterligare ljusare skal.

Frühburgunder är en mutation av pinot noir som räknas som en egen druvsort. Den har fått sitt namn av att den mognar tidigt (frühtyska) i jämförelse med pinot noir, som i Tyskland kallas Spätburgunder. Frühburgunder är en tillåten druvsort för kommersiell vinodling i Sverige.[3]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Wine Doctor: Côte de Nuits part 3, läst 2011-04-01
  2. ^ Burgundy Report: Vosne-Romanée: Village Profile, läst 2011-04-01
  3. ^ SJVFS 2007:18 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2003:31) om uppgifter om vinodling, klassificering av druvsorter för vin-framställning och om skördedeklaration

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]