Spanska främlingslegionen

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Fanvakt ur tercio "Don Juan de Austria” 3º de la Legión"
Legionärer bär på ett jättekrucifix under påskfirandet i Malaga

Den spanska främlingslegionen bildades 1920. Initiativtagare och förste chef var överstelöjtnant José Millán Astray; Franco blev 1923 legionens tredje chef.

Ursprunglig organisation[redigera | redigera wikitext]

Den ursprungliga organisationen utgjordes av stab och tre ”banderas” (bataljoner), varje bataljon med två gevärs- och ett kulsprutekompani. Legionen var förlagd till Ceuta i Spanska Marocko och deltog aktivt i kolonialkriget 1921-1926. Antalet bataljoner utökades till åtta, grupperade i två legioner.

Spanska inbördeskriget[redigera | redigera wikitext]

Den republikanska regeringen använde 1934 främlingslegionen för att krossa ett gruvarbetaruppror i Asturien. Under spanska inbördeskriget tillhörde legionen Francos trognaste trupper och utvidgades till 18 bataljoner. 1943 organiserades legionen i tre ”tercios” (regementen); första regementet ”Gran Capitán” i Melilla, andra regementet ”Duque de Alba” i Ceuta och tredje regementet ”Don Juan de Austria” i Larache. 1950 tillkom ett fjärde regemente, ”Alejandro Farnesio” i Alhucemas.

Marockos självständighet[redigera | redigera wikitext]

Efter Marockos självständighet 1956 slogs tredje och fjärde regementet samman till ett sahariskt regemente. Varje regemente bestod därefter, förutom av infanteri, också av lätt kavalleri och artilleri. Legionen deltog aktivt i försvaret av Västsahara under det marockanska invasionsförsöket 1957-1958. När Spanien lämnade Västsahara 1975 blev tredje regementet garnison på ön Fuerteventura. Fjärde regementet återupprättades 1981 och förlades till Malaga

Internationella insatser[redigera | redigera wikitext]

Legionen deltog med bataljonsstridsgrupperna ”Malaga” och ”Canarias” i UNPROFOR 1992-1993 i Jugoslavien. Brigaden ”Almería” ingick 1996 i SFOR i Jugoslavien, bataljonsstridsgruppen "Serranía de Ronda" deltog 1997 i det humanitära arbetet i Albanien, och bataljonsstridsgruppen “Valenzuela” ingick 1999 i KFOR i Kosovo. Legionen deltog också i Irakkriget och var grupperade i Najaf tillsammans med trupper från El Salvador, tills den nya socialistiska regeringen under José Luis Rodríguez Zapatero avslutade det spanska engagemenget i Irak. Från 2005 deltar legionen med trupp i Afghanistan, som del av ISAF. Från 2006 deltar 10: e bataljonen "Millan Astray" som en del av Förenta Nationernas övervakningsstyrka i Libanon (UNIFIL).

Idag[redigera | redigera wikitext]

Idag består legionen av den legionära brigaden ”Rey Alfonso XIII” (BRILEG), första och andra regementet samt specialförbandet ”Maderal Oleaga”. BRILEG ingår i den spanska snabbinsatsstyrkan (FAR) och består av tredje och fjärde regementet samt artilleri, ingenjörstrupper, signaltrupper och trängtrupper.

Legionen har alltid varit öppen för spanjorer och 1987 upphörde rekryteringen av utlänningar. Namnet ändrades då från främlingslegionen till spanska legionen. Efter värnpliktens avskaffande i Spanien 2000 öppnades legionen åter för utländska rekryter som har spanska som modersmål oavsett nationalitet. Idag rekryteras också kvinnor.

Förband 2007[redigera | redigera wikitext]

Förbandstecken för Spanska Legionen.
Heraldiskt vapen för Brigada de La Legión “Rey Alfonso XIII” (BRILEG).
Heraldiskt vapen för Tercio “Don Juan de Austria” 3º de la Legión.
  • Emblem of the 2nd Spanish Legion Tercio Duke of Alba.svg Tercio "Duque de Alba" 2º de la Legión i Ceuta
    • IVª Bandera "Cristo de Lepanto"
    • Vª Bandera "Gonzalo de Córdoba" (Denna bataljon blev nedlagd i januari 2008 som ett led i den spanska arméns omorganisering. [1] )
    • Ett pansarvärnskompani

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.protocolodigital.es/labels/Noticias.html

Se även[redigera | redigera wikitext]