Spreewald

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
kanal i Spreewald
Karte Spreewald.png

Spreewald (lågsorbiska: Błota) är en region i tyska delstaten Brandenburg med en yta av omkring 3 000 km². En del av området, 475 kvadratkilometer, är biosfärreservat.

Området har sitt namn efter floden Spree som där delar sig i flera armar, som vid högt vattenstånd översvämmar den kringliggande marken. Området indelas i Övre Spreewald, mellan orterna Peitz och Lübben, samt Nedre Spreewald, norr om Lübben, som är något mindre. En del av det sumpigaste området är avvattnad genom kanaler och odlad, men större delen är skogsmark och tillgänglig endast med båtar. I vissa orter bildar varje gård en ö, och enda samfärdsmedlet är båtar.

Spreewald är sedan länge bebodd av folkgruppen sorber som tillhör slaverna. Numera finns även lika många tyskar i regionen.

Regionen är känd för en del speciella maträtter, till exempel det typiska sättet att lägga in gurka och andra grönsaker. Spreewald tillhörde under tiden 1949-1990 Östtyskland och de uppskattade spreewaldgurkornas symbolvärde hyllas i filmen Good bye Lenin! från 2003, när den visar att det var svårt att få tag på dessa gurkor strax efter den tyska återföreningen. Gurkinläggningen är dock äldre än så och har varit känd och uppskattad av människor i närområdet sedan mer än ett sekel. Även om de tillfälligt var borta från marknaden finns de nu åter att köpa.

Orter i Spreewald[redigera | redigera wikitext]

Spreewald


Babow
(Gemeinde Kolkwitz)
Burg
Lübben
Lübbenau
Lehde
Leipe
Raddusch
Schlepzig
Straupitz

(tyska)


Błota


Bobow
(gmejna Gołkojce)
Borkowy
Lubin
Lubnjow
Lědy
Lipje
Raduš
Slopišća
Tšupc

(sorbiska)

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]


Small Sketch of Owl.pngDen här artikeln är helt eller delvis baserad på material från Nordisk familjebok, 1904–1926.