Srebrenica: staden som offrades

Från Wikipedia
Srebrenica: staden som offrades
Genredokumentär
RegissörOla Flyum och David Hebditch
BerättarröstHåkon Haugsbø
Antal avsnitt1
Längd (per avsnitt)58 min
LandNorge
Språknorska
Produktion
ProduktionsbolagNorsk rikskringkasting
Sändning
OriginalkanalNRK
Originalvisning26 april 2011
Statusavslutad
IMDb

Srebrenica: staden som offrades (norsk titel Byen som kunne ofres) är en kontroversiell dokumentärfilm av de norska journalisterna Ola Flyum och David Hebditch. Filmen handlar om Srebrenicamassakern 1995 och i synnerhet vad som ledde fram till denna. Den visades den 26 april 2011 i Norsk rikskringkasting.

Filmen visades i Dokument utifrån i Sveriges Television den 28 augusti 2011. Internationella krigsförbrytartribunalen för det forna Jugoslavien har i ett brev till SVT:s dåvarande VD Eva Hamilton riktat skarpt kritik mot dokumentären och menar att den motsäger vissa av tribunalens domslut.

Andra kritiker menar att dokumentären förnekar det folkmord som begicks i Srebrenica och att filmskaparna ägnar sig åt historierevisionism. Dokumentären fälldes av Granskningsnämnden för radio och TV som menade att den stred mot kravet på opartiskhet, och vilken vidare konstaterade att vissa aspekter av dokumentären kan ses som ifrågasättanden eller förnekelser av folkmordet.[1]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Beslut Arkiverad 17 april 2012 hämtat från the Wayback Machine. i Granskningsnämnden för radio och TV, 2 april 2012, läst 6 april 2012.