Ställdon

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Ställdon som vrider en ventilplatta i en vridslidventil

Ett ställdon är en typ av motordriven mekanisk enhet för att röra eller kontrollera en mekanism eller ett system. Den drivs av en energikälla, vanligen i form av en elektrisk ström, hydrauliskt tryck eller pneumatiskt tryck, och omvandlar denna energi till något slag av rörelse. Ett ställdon är den mekanism med vilken ett kontrollsystem reagerar i en miljö. Kontrollsystemet kan vara enkelt (ett fast mekaniskt eller elektriskt system), mjukvarubaserat (till exempel styrningen av en skrivare, kontrollsystem för en robot), eller en mänsklig eller annan agent.

Ett ställdon används för att kontrollera start eller stopp av en mekanism eller ett system. Det tar emot ett hydrauliskt flöde, en elektrisk ström eller någon annan typ av energi och omvandlar den energin till rörelse. Det finns fyra olika slag av ställdon: hydrauliska, pneumatiska, elektriska och mekaniska.

Hydrauliska ställdon är en cylinder- eller vätskemotor som använder hydraulisk kraft för att möjliggöra en mekanisk rörelse. Den mekaniska rörelsen ger en utgående signal i form av en linjär, roterande eller oscillerande rörelse. Eftersom vätska inte kan komprimeras är de långsammare att sätta igång och få fart och fordrar mer tid för att sakta in och stoppa.

Pneumatiska ställdon, å andra sidan, omvandlar energi i form av komprimerad luft under högt tryck till en linjär eller roterande rörelse. Pneumatisk energi är att föredra för styrning av större maskiner för den svarar snabbt vid start och stopp eftersom kraftkällan inte behöver lagras som buffert vid driften.

En annan typ av ställdon är det elektriska. Elektriska ställdon är motorer som omvandlar elektrisk energi till mekaniska rörelser. Elektrisk energi används för att driva utrustning som har upprepade rörelser som en kägelventil eller en kilslidventil. Elektriska ställdon anses som en av de renaste och enklaste typerna eftersom de inte använder sig av olja.

Mekaniska ställdon omvandlar en roterande rörelse till linjär rörelse för att utföra en förflyttning. Det kan handla om växlar, spår, block, kedjor och andra utrustningar som ska styras.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]


Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Actuator, 2013-05-10.