Saint-Michel – Notre-Dame station

Från Wikipedia
Saint-Michel – Notre-Dame
Stationsinformation
StadParis, Frankrike Frankrike
Invigd1900
Linje C 1979, Linje B 1988
Kapacitet
Antal plattformar4
Förbindelser
Linje
Anslutande linjerMetro : Saint-Michel
: Cluny – La Sorbonne
Föregående station: Châtelet-Les Halles
: Musée d'Orsay
Efterföljande station: Luxembourg
: Gare d'Austerlitz
Saint-Michel
Stationsinformation
StadParis, Frankrike Frankrike
Invigd1910
Kapacitet
Antal plattformar2
Förbindelser
Linje
Föregående station: Cité
Efterföljande station: Odéon

Saint-Michel – Notre-Dame är en station för linje B och C som är en del av Paris pendeltåg (RER). Stationen är underjordisk och öppnade år 1979 på linje C. 1988 tillkom även linje B med egna plattformar. Utanför stationen ligger en av Paris mest kända sevärdheter Notre-Dame. Stationen trafikeras av Paris regionaltrafikbolag RATP på linje B och det nationella järnvägsbolaget SNCF på linje C.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Järnvägsstationen Saint-Michel – Notre-Dame är ett arv från järnvägen Paris Orleans som hade Austerlitz som slutstation. Inför Världsutställningen 1900 förlängdes järnvägen från Austerlitz till Gare d'Orsay med en linje längs Seine. En mellanstation byggdes som blev Pont Saint-Michel och öppnade 1900. Från 1910 kom anslutning som tillät byte med metro linje 4. Stationen byggdes om och öppnade i ny skepnad 1979 för linje C. Då linje B tillkom 1988 bytte stationen namn till dagens Saint-Michel – Notre-Dame.

Metrostation Saint-Michel[redigera | redigera wikitext]

I anslutning till stationen finns Paris tunnelbana linje 4 med stationen Saint-Michel (1910) med bl.a. en utgång vid kända Fontaine Saint-Michel samt en gång till linje 10 med stationen Cluny – La Sorbonne (1930).

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]