Stalker (kriminalroman)

Från Wikipedia
För andra betydelser, se Stalker.
Stalker
FörfattareLars Kepler
OriginalspråkSvenska
LandSverige Sverige
Förlag för förstautgåvanAlbert Bonniers
Utgivningsår2014
HuvudpersonerJoona Linna, Saga Bauer, Erik Maria Bark, Nelly Brandt, Rocky Kyrklund
Del i serie
Ingår i serieJoona Linna
Del5
Föregås avSandmannen
Efterföljs avKaninjägaren

Stalker är en kriminalroman av Lars Kepler som utkom 2014 på Albert Bonniers förlag.[1] Den är Lars Keplers femte bok om kommissarie Joona Linna.

Stalker hamnade 2014 på årstopplistans första plats över årets mest sålda skönlitterära böcker, på första plats över årets mest sålda E-böcker, på andra fjärde och femte plats över årets mest sålda ljudböcker – samt 2016 på årstopplistans andra plats över årets mest sålda skönlitterära böcker, tredje plats över årets mest sålda ljudböcker.[2].

Handling[redigera | redigera wikitext]

Ett filmklipp skickas till Rikskriminalpolisen (nuvarande Nationella operativa avdelningen) i Stockholm. Någon har smygfilmat en kvinna genom hennes fönster och sedan lagt upp klippet på Youtube. Polisen förstår inte innebörden av detta förrän kvinnan hittas knivmördad i sitt hem. När nästa film publiceras på Youtube får utredarna panik. De gör allt för att spåra kvinnan på den nya filmen, men tiden räcker inte till. Hon hittas mördad av sin man när han kommer hem från en resa. Mannen blir så chockad av att se blodet och kroppen att han städar hela huset. Kriminalteknikerna som kommer till platsen kan inte göra någon rekonstruktion av förloppet eftersom mannen förstört alla spår. Den enda som vet hur det såg ut innan är mannen, men han är så traumatiserad att han inte minns någonting. Psykiatrikern Erik Maria Bark (som var en av huvudpersonerna i debutboken Hypnotisören) jobbar sedan flera år på Kris- och traumacentrum blir då kontaktad av kommissarie Joona Linna. Joona vill att Erik ska prova att hypnotisera vittnet för att hjälpa honom att minnas.

Referenser[redigera | redigera wikitext]