Stearylalkohol

Från Wikipedia
Stearylalkohol
Strukturformel
Molekylmodell
Systematiskt namnOktadekan-1-ol
Kemisk formelCH3 (CH2) 16 CH2OH
Molmassa270,49 g/mol
UtseendeFärglös, feta kristaller
CAS-nummer112-92-5
Egenskaper
Densitet0,812 g/cm³
Löslighet (vatten)1,1 x 10-6 g/l
Smältpunkt59,4 – 59,8 °C
Kokpunkt210 °C
Faror
HuvudfaraMilt irriterande för hud och ögon.
SI-enheter & STP används om ej annat angivits

Stearylalkohol (även känd som 1-oktadekanol) är en organisk förening med formeln CH3 (CH2) 16 CH2OH. Den klassificeras som en fettalkohol.

Egenskaper[redigera | redigera wikitext]

Stearylalkohol uppträder i form av vita korn eller flingor, som är nästan olösliga i vatten men lösliga i alkohol. Den har låg toxicitet. Den härsknar inte utan kan förvaras torrt och mörkt i rumstemperatur. Den är också lätt nedbrytbar och anses inte miljöbelastande.

Framställning[redigera | redigera wikitext]

Stearylalkohol framställs genom reduktion av stearinsyra eller ur andra animaliska eller vegetabiliska fetter med processen för katalytisk hydrering.

Den utvanns förr ur valrav, som behandlades med i tur och ordning kalilut, alkohol och vattenlösning av koksalt, varefter följde filtrering, vattentvättning från klorrester, pressning och torkning.

Användning[redigera | redigera wikitext]

Stearylalkohol har ett brett spektrum av användningsområden som ingrediens i smörjmedel, hartser, parfymer och kosmetika. Det används som ett mjukgörare, emulgeringsmedel, och förtjockningsmedel i salvor av olika slag, och används ofta som ett återfettande medel i schampon och balsamer. Den har också funnit användning som ett avdunstningsbegränsande skikt när den appliceras på en vattenyta.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.