Stefan Lochner

Från Wikipedia
Stefan Lochner – Maria i rosengården (cirka 1450). Wallraf-Richartz-Museum, Köln

Stefan Lochner, även Stephan Lochner, född cirka 1410, död 1451 i Köln, var en tysk målare, i huvudsak verksam i Köln.

Biografi

Kända uppgifter om Lochners liv är mycket knapphändiga. Han tros ha kommit från Meersburg, nära Bodensjön. Men hans stil bär dock inga spår av konsten i den regionen. Hans talang erkändes från tidig ålder, och han utbildade sig till målare i Nederländerna under en mästare vars namn är okänt. Hans arbete har påverkats av Jan van Eyck och Rogier van der Weyden, vars stilar kan spåras i Lochners senare verk, även om ingen av dem tros vara den som han hade studerat hos.

Lochner flyttade till Köln från 1442, då han fick i uppdrag av kommunfullmäktige attutföra dekorationer i samband med firandet av besök av kejsar Fredrik III. Han blev allmänt hyllade som den mest kapabla och moderna målaren i staden, och blev känd som "Maister Steffan".

Han valdes som kommunalrådet av konstnärernas skrå år 1447 och 1450. Det finns inga kvarvarande uppgifter om honom efter julen 1451, hans föräldrar dog i slutet av detta år, och det är känt att han var oförmögen att resa till Meersburg att bevaka sitt arv och sin egendom. Det förutsätts att han var då redan sjuk och dog kort därefter.

Lochners måleri

Lochners måleri fungerar som en länk mellan sengotiken och ungrenässansen. Han påverkades av bland annat Jan van Eycks måleri.

Bland hans verk märks Konungarnas tillbedjan, målad på 1440-talet för rådhuskapellet i Köln. Stadens skyddshelgon sankt Ursula och sankt Gereon med följen utstyrda i rika dräkter av typisk 1400-talsstil pryder flyglarna. Han mest berömda verk torde vara Maria i Rosenhag, där madonnan sitter i en blomstersirad lövsal, omgiven av fjärilslika änglar i stråland färger mot en bakgrund av guld.[1]

Fotnoter

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.
  1. ^ Carlquist, Gunnar, red (1937). Svensk uppslagsbok. Bd 17. Malmö: Svensk Uppslagsbok AB. sid. 520 

Externa länkar