Stiftelsen för strategisk forskning

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Stiftelsen för strategisk forskning (SSF) är en oberoende[källa behövs] forskningsfinansiär inom det offentliga forskningsfinansieringssystemet i Sverige. SSF finansierar forskning inom naturvetenskap, teknik och medicin.[1] SSF är en av de stiftelser som bildades 1994 i samband med att löntagarfonderna avvecklades under den borgerliga regeringsperioden 1991–94.[2]

SSF uppmärksammades i augusti då det framkom att den fjorton personer stora organisationern hade bedrivit omfattande representation utan hänsyn till lagen om offentlig upphandling, och sedan utan hänsyn till allmänhetens rätt till insyn försökt dölja spåren av verksamheten.[3] Två månader efter uppmärksamheten valde VD:n Lars Rask att avgå.[4]

Forskningsprogram[redigera | redigera wikitext]

När stiftelsen bildades 1994 beslutade regeringen om en medelstilldelning på 6 miljarder kr. Nästan 10 miljarder kronor är utdelade sedan dess och i slutet av 2011 hade stiftelsen ett kapital på 9,2 miljarder kronor.

SSF delar ut forskningsbidrag om cirka 600 miljoner kronor per år. SSF har finansierat forskarskolor, en form av forskarutbildning som fick betydelse för tillkomsten av de statligt finansierade forskarskolorna.

Synergibidrag, tidigare rambidrag, stöder ett antal forskare från en stor forskargrupp eller från ett fåtal oberoende forskargrupper, samlokaliserade eller vid olika högskolor eller institut, som samverkar för att lösa ett viktigt forskningsproblem. SSF stöder också strategiska forskningscentra. SSF stöder även unga forskare genom programmen Framtidens forskningsledare och Ingvar Carlsson Award. I en programform stimuleras mobilitet mellan högskola och industri i båda riktningarna.

SSF tillämpar en rigorös, transparent och opartisk[källa behövs] beredningsprocess av ansökningar. Vid varje ny utlysning av ett forskningsprogram utser styrelsen en beredningsorganisation för det aktuella programmet. I beredningsorganisationen finns kvalificerade forskare och andra representanter från akademi, näringsliv och samhället i övrigt.

Organisation[redigera | redigera wikitext]

Stiftelsen leds av en verkställande och en administrativ direktör direkt under stiftelsens styrelse. Till sin hjälp har de ett kansli på ca 15 personer och en beredningsorganisation som involverar ett stort antal svenska och utländska forskare samt företrädare för näringsliv och samhälle.

Verkställande direktörer[redigera | redigera wikitext]

Kritik i media[redigera | redigera wikitext]

I samband med en serie ingående mediagranskningar av misshushållning i svenska myndigheter och statliga stiftelser avslöjades SSF:s påkostade fest av journalisten Mattias Carlsson i Dagens Nyheter, den 14 augusti 2012.[5] Det visade sig där att SSF sedan 2009 bekostat en extravagant fest och haft andra omkostnader till ett värde av 9,38 miljoner kronor. Exakt hur pengarna har använts är omöjligt att få reda på eftersom fakturorna är mycket vagt hållna. Stiftelsens VD vägrade först att lämna ut avtalet med hänvisning till sekretess, i trots mot offentlighetsprincipen.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ SSF:s uppgift, läst 16 april 2010
  2. ^ SSF 15 år, läst 16 april 2010
  3. ^ Stiftelsens vd: "Det var styrelsen som ville ha Bindefeld", DN 2012-08-14
  4. ^ Lars Rask avgår, SSF:s webbplats, läst 2012-11-07.
  5. ^ Festfixaren fick en kvarts miljon – varje månad, DN 2012-08-14