Stjärnsoldaten

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Stjärnsoldaten
Författare Robert A. Heinlein
Originaltitel Starship Troopers
Originalspråk Engelska
Land  USA
Genre Science fiction
Förlag G. P. Putnam's Sons
Utgivningsår December 1959
Typ Roman

Stjärnsoldaten (en: Starship Troopers) är en science fiction-bok av Robert A. Heinlein, publicerad första gången (i en förkortad version) som en följetong i tidskriften The Magazine of Fantasy & Science Fiction (oktobernovember 1959 som "Starship Soldier"), samt i hårdinbunden bok 1959. Senare översatt till svenska under namnet "Stjärnsoldaten".

Boken handlar om den unge filippinske soldaten Juan "Johnny" Rico och hans bedrifter i Mobile Infantry – en futuristisk militärenhet utrustade med artificiella exoskelett. Ricos militära karriär går från rekryt till underofficer och till slut till officer under det interstellära kriget mellan mänskligheten och en spindeldjurlik ras kallad "the Bugs" (ungefär "krypen" på svenska). Genom Ricos ögon undersöker Heinlein de moraliska och filosofiska aspekterna av rösträtt, medborgerlig dygd, nödvändighet av krig, fysisk bestraffning och dödsstraff, samt ungdomsbrottslighet.

Starship Troopers vann Hugopriset för bästa roman 1960 och hjälpte till att skapa den militära science fiction-litteraturen. Boken har omarbetats till flera filmer och spel – mest känd är Paul Verhoevens film Starship Troopers från 1997. Romanen har väckt kontrovers och kritik för sina sociala och politiska teman, vilka vissa kritiker anser är militaristiska.