Stockholm Pride

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Stockholm Pride
Stockholm Pride 2010.jpg
Prideparaden nedanför Stockholms slott under Pride 2010.
Plats Stockholm,  Sverige
Tidpunkt Augusti
År 1998
Typ Festival för HBTQ-personer

Stockholm Pride, Pridefestivalen, är en årligen återkommande festival i Stockholm som främst riktar sig till HBTQ-personer (homo- och bisexuella, transpersoner och queera). Den har hållits sedan 1998 och äger normalt rum vecka 31, vilken brukar infalla i månadsskiftet juli/augusti. Under festivalveckan pågår aktiviteter i hela Stockholm,

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

På Pride House hålls bland annat föreläsningar, workshops, debatter, musik- och teaterframträdanden, konstutställningar och liknande,

Pride Parade är för många festivalens höjdpunkt och inträffar på lördagen under festivalveckan. Det är då den stora prideparaden går genom staden.

I Pride Park hittar man en mångfald utställare, intresseorganisationer, politiska partier, företag och så vidare, samt aktiviteter av olika slag och ett omfattande scenprogram.

Pride Town innefatatr olika aktiviteter som är utspridda över hela staden. Där förekommer en popup shop som informerar och säljer diverse produkter till förmån för organisationen. Men också andra roliga aktiviteter där bland annat gallerior gett utrymme utställningar, information och aktiviteter relaterat till HBTQ för allmänheten mm.

Festivalen och en stor del av dess innehåll arrangeras av Föreningen Stockholm Pride, ofta i samarbete med andra organisationer.

Under 2003 års festival angrep den högerextremistiska organisationen Nationaldemokratisk Ungdom prideparaden, se priderättegången. Det var dock inte första gången pridefirandet blivit attackerat. Tidigare manifestationer mot pridefirandet, framförallt från enstaka kristna grupperingar, har varit i form av demonstrationer, men varje år har politiska grupper oorganiserat attackerat individer som deltagit.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Pridefestivalen firas på flera platser världen över, till minne av polisprovocerade upplopp bland homosexuella i New York hösten 1969, som gått till historien som händelserna på Stonewall Inn. I Sverige hålls den första pride-demonstrationen i Örebro den 15 maj 1971 av lokal förening (Gay Power Club) där ett av kraven var "att två av samma kön skall få gifta sig med varandra". Sedan startade demonstrationer under namnet frigörelsedagen 1977, som blev frigörelseveckan 1979. Frigörelseveckan bytte senare återigen namn till homoveckan, och övergick under 1980-talet till att bli en bredare folkfest.

I Europa startades Europride som firades i olika länder varje år. 1998 firades Europride i Stockholm och året efter fortsatte man med ett liknande arrangemang lokalt, under benämningen Stockholm Pride, som sedan dess vuxit i omfattning år efter år. År 2008 var Stockholm Pride värd för EuroPride en andra gång.

Under tidigt 2000-tal reagerade vissa i hbt-rörelsen på att Stockholm Pride blivit för kommersiellt och arrangerade under ett par år motfestivalen Stockholm Shame.

Pride House[redigera | redigera wikitext]

Polismotorcyklar i förgrunden samt karnevalståget i bakgrunden under den avslutande dagen av Stockholm Pride 2007.

Pride House gick 2011 under benämningen Pride Sergel, men bytte sedan tillbaka till sitt ursprungliga namn. Fokus ligger på seminarier, paneldebatter, workshops, film och teater om HBTQ-frågor.

Under vissa år sedan 2004 har det funnits en scen på Pride House för uppträdanden av svenska och internationella queerartister. År 2006 hölls världens första partiledardebatt om hbt-frågor på Pride House.[1]

Lokal och invigningstalare för Pride House[redigera | redigera wikitext]

 • 1999 – Södra teatern
 • 2003 – Medborgarhuset
 • 2004 – Medborgarhuset
 • 2005 – Mariaskolan. Invigningstalare Sahar Mosleh, FHOBIT och Unga rörelsehindade.
 • 2006 – Mariaskolan. Invigningstalare Tiina Rosenberg, professor i genusvetenskap.
 • 2007 – Södra teatern. Invigningstalare Elias Johansson, före detta ungdomselitidrottare.
 • 2008 – Kulturhuset och Stadsteatern. Invigningstalare Birgitta Stenberg, författare.
 • 2009 – Kulturhuset och Stadsteatern. Invigningstalare Gunilla Edemo[2]
 • 2010 – Kulturhuset och Stadsteatern. Invigningstalare Suzanne Osten, dramatiker, och Gunilla Röör, skådespelare.
 • 2011 – Kulturhuset och Stadsteatern, Invigningstalare ???
 • 2012 – Kulturhuset och Stadsteatern, invigningstalare ???
 • 2013 – Kulturhuset och Stadsteatern, invigningstalare ???
 • 2014 – Kulturhuset och Stadsteatern, invigningstalare ???

Pride Park[redigera | redigera wikitext]

Pride Park är ett avgränsat festivalområde som åren 1998 till 2009 låg i Tantolunden och år 2010 var förlagd till området framför Sjöhistoriska museetLadugårdsgärde. År 2011 flyttade Pride till Kungsträdgården och gjorde samtidigt en satsning som bland annat inkluderade fritt inträde. Året därpå, 2012, flyttade Pride Park tillbaka till Tantolunden och tog återigen inträde. År 2013 är Pride Park förlagt till Östermalms IP. I Pride Park finns scener, företags- och föreningstält, öltält och andra arrangemang. Bland annat har det blivit tradition att bjuda in kända Melodifestivals- och eurovisionsstjärnor under torsdagen på den så kallade schlagerpopkvällen.[3]

Pride Parade[redigera | redigera wikitext]

Stockholm Pride-paraden 2009.

Paraden genom Stockholms gator 2008 lockade nästan lika många deltagare som rekordåret 2007, cirka 45 000, och nästan lika stor publik, cirka 450 000, trots ösregn.

Teman och invigningstalare för Stockholm Pride[redigera | redigera wikitext]

På senare år har varje festival fått ett tema, kring vilket många av festivalens arrangemang kretsar.

Pride Anthem[redigera | redigera wikitext]

Pride-låten är en låt som varje år väljs ut att representera Stockholm Pride.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ Världens första partiledardebatt om hbt-frågor”. QX. 4 augusti 2006. http://www.qx.se/nyheter/artikel.php?artikelid=4562. 
 2. ^ ”Prides politiska spjutspets invigd”. Stockholm Pride. 27 juli 2009. http://www.stockholmpride.org/Journal/Arkiv-2009/mandag/artiklar/Invigning-av-House/. 
 3. ^ Pride tillbaka till Tanto”. Dagens Nyheter. 31 januari 2012. http://www.dn.se/sthlm/pride-tillbaka-i-tanto. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]