Storstrejken i Sverige 1909

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Storstrejken i Sverige 1909
Storstrejken1909.jpg
Polisen bevakar tomma spårvagnar utanför Spårvagnshallarna 1909.
Karaktär Strejk, lockout
Plats Sverige
Datum 4 augusti-13 november 1909
Arbetstagare LO
Arbetsgivare SAF
Strejkande 300 000
Följder Industrin och transporter lamslagna
Storstrejksmöte i Hornsbergs hage.

Storstrejken i Sverige 1909 var en arbetsmarknadskonflikt i Sverige, innefattande både strejk och lockout, som startade 4 augusti 1909 och efter successiva reträtter från arbetarsidan avslutades 13 november samma år, då SAF upphävde den sista kvarstående lockouten vid järnbruken. Den var de svenska arbetsmarknadsorganisationerna SAF:s och LO:s första stora arbetsmarknadskonflikt.

Den pågående lågkonjunkturen pressade många företag och SAF önskade därför lönesänkningar på vissa områden. För att få igenom sitt krav lockoutades i slutet av juli 80 000 anställda inom textil-, sågverks- och pappersmasseindustrin. Detta fick LO att svara med strejk över alla områden – en storstrejk där endast sjukvård och andra viktiga funktioner undantogs. Som mest var omkring 300 000 uttagna i strejk över hela Sverige. Förlusterna för arbetsgivarna beräknades vara omkring 25 miljoner svenska kronor.

Strejkkassorna var små och facket var efter en månad tvungna att successivt dra ner på strejkens omfattning, något som ledde till massavhopp av medlemmar. LO förlorade nästan hälften av sina medlemmar; några av dem gick med i det nybildade SAC, en syndikalistisk fackförening. Dessa menade att ledningen i LO hade skött strejken halvhjärtat och enbart inlett den för att stävja medlemmarnas mer radikala hållning. Arbetsgivarna tog även chansen att göra sig av med cirka 20 000 arbetare, vilket även det bidrog till massavhoppet från LO då arbetarna var tvungna att gå ur facket för att få tillbaka jobbet under pågående konflikt. Även utvandringen från Sverige ökade som en följd av strejken. Totalt varade strejken i drygt tre månader.[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Storstrejken 1909. NE, band 17, s.318.

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]